tarte tatin met gekarameliseerde ananas
Niveau
Gevorderd
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone met limoen

Tarte tatin is een dessert dat zijn herkomst vindt in Frankrijk en van origine gemaakt wordt van appel. In deze tropische variant is gekozen voor fris-zoete ananas als alternatief. Heerlijk met een flinke dot romige mascarpone.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept tarte tatin met gekarameliseerde ananas en mascarpone met limoen

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
40 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en de boter uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen.
2
Verwarm de suiker en het water in een steelpan, zorg dat deze goed schoon is. Wanneer dit niet het geval is brand de karamel sneller aan of gaat deze kristalliseren. Wals de pan voorzichtig zodat de suiker gelijkmatig karamelliseert, roer niet om kristallisatie te voorkomen.
3
Wanneer de karamel licht bruin gekleurd is, voeg de boter toe. Roer het geheel voorzichtig, maar goed door met een garde en zet het vuur uit. Pas op, want de karamel kan gaan spetteren.
4
Schil de ananas en snijd hier 4 plakken van ongeveer 3 cm dik vanaf. Verwijder de kern van de schijf ananas.
5
Leg de ananasplak in 4 tartelette of cupcake vormen van 10 cm doorsnede. Verdeel de karamel over de ananas.
6
Steek een rondje uit het bladerdeeg en zorg dat deze 1 cm groter is dan de bakvorm. Leg de plak bladerdeeg op de ananas en vouw het overige bladerdeeg in de vorm.
7
Bak de tarte tatin vervolgens af voor ongeveer 15-20 min. in de voorverwarmde oven.
8
Stort de tarte tatin gelijk op een bakplaat wanneer deze uit de oven komt. De karamel koelt anders te snel af waardoor de tarte tatin vast blijft zitten in de vorm.
9
Rasp ondertussen de schil van de limoen en meng dit met de mascarpone en poedersuiker. Serveer de tarte tatin met de limoenmascarpone.

Wat is een tarte tatin?

Een tarte tatin is een Franse desserttaart waarbij fruit, meestal appels, in karamel wordt gekaramelliseerd en vervolgens bedekt met een laag deeg. Na het bakken wordt de taart omgekeerd, zodat de karamel en het fruit bovenop liggen.

Welke appels gebruik je voor een tarte tatin?

Voor een tarte tatin worden vaak stevige appels gebruikt die niet te veel vocht afgeven tijdens het bakken. Traditioneel worden vaak stevige appels zoals Golden Delicious, Granny Smith of Braeburn gebruikt, maar je kunt ook andere zoetzure appels zoals Jonagold of Elstar gebruiken.

Kun je een tarte tatin van tevoren maken?

Ja, je kunt een tarte tatin van tevoren maken. Nadat de taart is afgekoeld, kun je deze in de koelkast bewaren. Voor het serveren kun je de taart kort opwarmen in de oven om de karamel weer vloeibaar en het deeg knapperig te maken.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via