Pastel De Nata 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Pastel de nata

Het bekendste Portugese gebakje pastel de nata maak je heel eenvoudig zelf! Krokant bladerdeeg en een boterzachte custard met een vleugje kaneel en citroen: genieten in eenvoud!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

9 stuks
Pastel De Nata 1
Extra benodigdheden

Recept pastel de nata

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
35 min
Totale tijd
55 min
Kookmodus
1
Schil de citroen met een dunschiller (schil het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en doe de schil samen met het water, de suiker en kaneel in een steelpan. Breng op middelhoog vuur aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat nog 3 min. doorkoken tot je een suikerstroop hebt. Haal de pan van het vuur en zet even apart. Verwijder de schillen door de siroop even door een zeef te halen.
2
Klop de eidooiers met de melk los en doe samen met de bloem in een pan. Verwarm op middelhoog vuur en blijf roeren met de garde tot er bubbels ontstaan. Voeg dan in twee delen de suikersiroop toe en blijf roeren totdat er een soort ‘vla’ ontstaat. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 min. De custard is klaar als het de dikte en structuur heeft van vanillevla. Haal van het vuur en zet even apart.
3
Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte en vet een muffinvorm in met de ongezouten roomboter. Rol het bladerdeeg helemaal uit en rol hem dan opnieuw strak op over de lengte. Snijd in plakken of rondjes van 2-3 cm dik. Leg een plak in een muffinvormpje en vorm met je handen tot een bakje. Zorg dat de randen mooi bedekt zijn met deeg. Herhaal tot het bladerdeeg op is. Vul de bladerdeegbakjes tot net onder de rand met de custard en schuif voor 15 min. in de oven.
4
Laat de pastel de nata vervolgens 20 min. afkoelen in de vorm en serveer ze vervolgens lauwwarm.

Wat is pastel de nata?

Pastel de nata is een traditioneel Portugees gebakje dat wereldwijd bekend staat om zijn heerlijke smaak en unieke textuur. Het bestaat uit een knapperige bladerdeegkorst die is gevuld met een romige custardvulling, op smaak gebracht met vanille en bestrooid met een vleugje kaneel of poedersuiker. In Portugal, bijvoorbeeld in steden als Lissabon en Porto, kan je op vrijwel iedere hoek van de straat pastel de nata kopen. Doe dit dan ook zeker wanneer je er op vakantie bent!

Het verhaal gaat dat pastel de nata zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw, toen monniken in het Jerónimos-klooster in Lissabon de restjes eiwitten gebruikten om gebakjes te maken. Het recept werd later door bakkers verfijnd tot wat we vandaag kennen als pastel de nata.

Dit gebakje wordt vaak geserveerd als een delicatesse bij het ontbijt, als dessert of als tussendoortje, en het wordt het best genoten wanneer het nog warm is, rechtstreeks uit de oven. De combinatie van de knapperige korst en de romige vulling maakt pastel de nata een onweerstaanbare lekkernij voor liefhebbers. Wanneer je eenmaal zo’n lekker gebakje op hebt krijg je meteen trek in de volgende!

Kleine taartjes als tussendoortje

Af en toe mogen we wel even wat extra genieten, toch? Een pastel de nata is heerlijk als tussendoortje op zo’n dag! Ook lekker zijn deze klassieke kokosmakronen. Het ziet er moeilijker uit om te maken dan het is, want deze heerlijke lekkernijen maak je met maar 4 ingrediënten én in 10 minuutjes. Vervolgens afbakken in de oven en laten afkoelen en je kan genieten van deze heerlijkheid.

Iets gezonder snacken maar minstens zo lekker? Probeer dan deze gezonde snickerkoekjes. Ze bestaan uit een krokant laagje koek gemaakt van amandelmeel, met daarbovenop karamel van dadel, stukjes pinda en pure chocolade. Wil je proberen!

Een andere lekkernij die je zeker moet uitproberen is een plak vers bananenbrood. Kies voor een bananenbrood met noten, aardbeien, dadels of blauwe bessen. Ontdek hoe je zelf bananenbrood kan maken!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?