Header BEANMEAL

BEANMEAL

9 t/m 15 februari 2026 staat de derde  editie van BEANMEAL op de agenda. Dé week waarin iedereen wordt gemotiveerd om tenminste één eetmoment met peulvruchten te hebben! Van het land tot op je bord; ontdek op deze pagina meer over BEANMEAL en laat je inspireren door Bean Your Cuisine. Ontdek de lekkerste recepten of schuif aan bij activiteiten

BEANMEAL

Bean Your Cuisine

In 2026 willen we extra uitpakken met BEANMEAL en hoe doe je dat beter dan Nederlandse chef-koks uit te dagen om een uniek gerecht met peulvruchten te creëren? Tijdens de Bean Your Cuisine Chef Challenge gingen chef-koks van grote cateraars uit Noord-Brabant de strijd aan om het lekkerste, meest toegankelijke gerecht met peulvruchten van Nederlandse bodem te creëren. Hun opdracht: maak een plantaardig gerecht zó smaakvol dat niemand het doorheeft. Geen labels, geen clichés, alleen pure verleiding op je bord.

Het winnende gerecht werd tijdens de Week van Ons Eten gekozen door een vakjury en is uitgeroepen tot de hero dish van de Bean Your Cuisine-campagne 2026 en kan je proeven tijdens de BEANMEAL events als de bonen challenge van ProVeg, pop-up restaurants en nog veel meer. Houd onze pagina in de gaten voor hét BEANMEAL gerecht van 2026!

BEANMEAL

Wat is BEANMEAL?

BEANMEAL is een eetmoment met peulvruchten, bij voorkeur van Nederlandse bodem. Denk daarbij ook aan producten op basis van peulvruchten zoals plantaardige zuivel (bijvoorbeeld soja yoghurt) en variaties voor vlees (bijvoorbeeld een veldbonenburger of tempeh), vis en kaas. Voorbeelden van peulvruchten die in Nederland al veel gegeten worden zijn: linzen, kikkererwten, kidneybonen, edamame (soja boontjes), bruine bonen, witte bonen (ja, ook mét tomatensaus).

 

BEANMEAL

Goed voor jou én de planeet

Peulvruchten zijn een eenvoudige, gezonde en smakelijke vervanging voor bijvoorbeeld vlees in alledaagse gerechten. Door peulvruchten als vast onderdeel in je maaltijden op te nemen, heeft het niet alleen een positieve impact op je eigen gezondheid, maar ook op het milieu. Kies voor jouw eigen BEAN ROUTINE en verwerk vaker peulvruchten in je gerechten! Vervang je yoghurt eens voor sojayoghurt of kies voor hummus als broodbeleg. Leuk om mee te variëren, ontzettend smaakvol én voedzaam.

BEANMEAL

Peulvruchten: eenvoudig, voedzaam en verrukkelijk

Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol vitamines. De lokale eiwitboeren van Nederland telen diverse soorten peulvruchten, denk aan bruine bonen, lupine, veldbonen, soja (ook edamame!) én natuurlijk de favoriete peulvruchten van Nederlanders: linzen en kikkererwten. Peulvruchten zijn een feestje op je bord, maar ook voor de aarde. Ze zorgen voor een vruchtbare bodem en dragen bij aan biodiversiteit en herstel van de eiwitbalans. Gewoon, van Nederlandse bodem!

BEANMEAL

Terugblik op 2025

Op 10 februari 2025 ging de BEANMEAL van start tijdens Wereld Peulvruchten Dag. Dit was hét moment om te starten met jouw BEAN ROUTINE, door te kiezen voor een eetmoment met peulvruchten! Of je nu koos voor een ontbijt met sojayoghurt, lunch met hummus op toast of een Mexicaanse gevulde zoete aardappel met kidneybonen als avondeten; tijdens de BEAN ROUTINE ontdekte je dat elk moment van de dag een passend gerecht te maken is met peulvruchten!

Deel jouw favoriete BEANMEAL op social met #BEANMEAL en laat zien hoe jij vaker peulvruchten op tafel zet en verwerkt in jouw eetpatroon.⁠

BEANMEAL

Wist je dat...

  • … peulvruchten zorgen voor een lang voldaan gevoel? Ze bevatten zowel plantaardige eiwitten als vezels.
  • … er meer dan 100 Nederlandse boeren zijn die peulvruchten telen? Lekker lokaal én duurzaam!
  • … peulvruchten een van de meest duurzame eiwitbronnen zijn? Ze maken de bodem gezond en stoten weinig CO2 uit.
  • … je met peulvruchten ook veel plantaardige gerechten kan maken? Met kikkererwten maak je bijvoorbeeld heerlijke meringue en chocolademousse!
  • … een week lang peulvruchten eten goedkoper kan zijn dan één dag vlees? Goed voor de portemonnee én de planeet!

BEANMEAL is een samenwerking van:

BEANMEAL samenwerking partners