Baconchiliboter
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Bacon-chiliboter

Kruidenboters zijn heerlijk als dip bij de borrel of natuurlijk tijdens het beroemde gourmetten. Maar wil je nou een keer wat anders? Maak dan deze bacon-chiliboter. Het zoutige van de bacon smaakt heerlijk in combinatie met het pittige van de chilivlokken. Dit recept is goed voor een portie van ongeveer 100 gr.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

1 stuk
Ingrediënten

Recept bacon-chiliboter

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
10 min
Kookmodus
1
Haal de boter uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Klop de roomboter op in de keukenmachine of in een kom met behulp van een mixer. Wanneer de boter lichter wordt van kleur is deze genoeg opgeklopt.
2
Hak de reepjes bacon en peterselie fijn. Meng dit samen met de chilivlokken door de opgeklopte boter en breng op smaak met zeezout.
3
Serveer de kruidenboter direct met een stukje brood of maak er een rol van om te bewaren.

Tip: Wil je een rol bacon-chiliboter maken? Leg dan een stuk huishoudfolie op het aanrecht en verdeel de boter over het midden. Houd ongeveer 10 cm aan beide zijkanten over. Klap het onderste deel van de folie over de boter en rol dicht. Houd nu de twee open zijkanten met beide handen vast en rol de boterrol een paar keer naar jezelf toe om deze strak in te rollen. Knoop vervolgens de uiteinden dicht of vouw ze onder de rol in. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.

Tip: is je roomboter te koud? Snijd deze in kleine blokjes om sneller op temperatuur te laten komen.

Bacon of spek?

Vaak wordt gedacht dat bacon hetzelfde is als spek, maar wist je dat dit helemaal niet zo is? Bacon wordt namelijk gesneden van de karbonadestrook van de rug van het varken. Spek daarentegen wordt gesneden van de buik, waardoor het een stuk vetter is.

De verwarring is waarschijnlijk ontstaan doordat de Engelsen en Amerikanen het woord ‘bacon’ gebruiken als ze ‘spek’ bedoelen. Zij hebben het dan over back bacon, side bacon of streaky bacon. In dit recept maken we gebruik van de Amerikaanse streaky bacon, wat voor ons bekend is als buikspek. Wanneer je niet aan de uitgebakken reepjes crispy bacon kunt komen, kun je deze dus heel goed vervangen door plakjes ontbijtspek. Bak deze krokant in een pan of in de oven, maar laat ze wel goed afkoelen voordat je ze gaat gebruiken!

Hoe maak je de chiliboter pittiger?

Als je de chiliboter pittiger wilt maken, kun je extra chilivlokken of cayennepeper toevoegen. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe naar smaak, omdat het toevoegen van te veel specerijen het aroma en de smaak van de boter kan overweldigen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via