Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Paneer makhani met komijnrijst

Paneer, wat?! Het kan goed zijn dat je hier nog nooit van gehoord hebt. Paneer is een verse kaassoort die veel gebruikt wordt in de Indiase keuken. Je kunt het vergelijken met cottage cheese die in een vorm wordt geperst. De naam paneer is afkomstig van het Perzische woord ‘panir’, wat kaas betekent. Zeker het proberen waard, en al helemaal in combinatie met deze overheerlijke, kruidige komijnrijst!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept paneer makhani met komijnrijst

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Pel de uien, snijd in vieren en snijd hier ringen van. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de paprika in halve reepjes. Haal de gepelde tomaten uit de saus en snijd in kwarten.
2
Verhit de roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de helft van de ui en knoflook 3 min. aan tot de ui glazig is. Voeg de paprika, garam masala en tomatenpuree toe en bak 2 min. mee.
3
Voeg de tomaten, met saus, toe en sluit de pan met het deksel. Stoof het geheel 15 min. op laag vuur.
4
Verhit intussen de zonnebloemolie in een kleine kookpan op middelhoog vuur. Fruit de rest van de ui en het komijnzaad 2 min. aan. Voeg de rijst toe en laat 2 min. meebakken. Vul de pan met water tot de rijst 1 cm onder water staat. Kook de rijst in 15 min. gaar op laag tot middelhoog vuur.
5
Snijd intussen de paneer in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Leg de blokjes in de saus en verwarm nog de laatste 5 min. mee.
6
Serveer de paneer makhani met komijnrijst en maak het gerecht af met cashewnoten.

Kruiden uit de Indiase keuken

In de Indiase keuken koken ze graag uitgebreid en met veel verschillende soorten kruiden. Een mooi voorbeeld hiervan is garam masala, wat we in dit recept gebruiken. Garam masala is een kruidenmix die letterlijk vertaald ‘heet kruidenmengsel’ betekent. De kruidenmix is echter niet pittig. ‘Heet’ verwijst in dit geval naar de verwarmende kruiden die in het mengsel zitten, zoals kruidnagel, komijn en kardemom. Garam masala is een kruidenmix die jouw gerecht veel smaak meegeeft.

Andere kruiden die vaak terugkomen in de Indiase keuken zijn bijvoorbeeld kerrie, kurkuma, gember, knoflook, saffraan en nootmuskaat. Je begrijpt het al: Indiase recepten worden ontzettend goed op smaak gebracht. Naast het gebruik van verschillende kruiden, wordt in de Indiase keuken veel gebruik gemaakt van verschillende groenten. Dit maakt Indiase gerechten lekker gezond en vol met goede voedingsstoffen.

Meer gerechten uit de Indiase keuken

Houd je van Indiase recepten die heerlijk op smaak zijn? Naast makhani zijn dahl, curry madras, butter chicken en biryani bekende gerechten uit de Indiase keuken. Serveer het met naanbrood en jouw maaltijd is compleet. Kies op een doordeweekse dag voor deze makkelijke butter chicken. Ontzettend malse kip in een heerlijke, romige saus. Meer tijd om in de keuken te staan? Dan raden we zeker de biryani met kip aan. Biryani is een klassieke Indiase rijstschotel. Het bijzondere hieraan is dat de rijst op twee verschillende manieren wordt bereid. De rijst wordt eerst gekookt en vervolgens wordt de ene helft gemengd met de overige ingrediënten en de andere helft van de rijst wordt eerst nog gebakken voordat het wordt toegevoegd.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via