In samenwerking met:
Slavink met gekarameliseerde uienjus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
35 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Slavink met gekarameliseerde uienjus

Zin in een typisch Nederlandse maaltijd? Maak deze slavink met gekarameliseerde uienjus, geserveerd met aardappelpuree en geroosterde winterpeen. Een heerlijke winterse maaltijd waar je met het hele gezin van kan genieten!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept slavink met gekarameliseerde uienjus

Bereidingstijd
35 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
45 min
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten. Leg de winterpeen in een ovenschaal, meng met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de winterpeen 25 min. in de oven. Pel en snijd de ui in halve ringen.
2
Verhit ondertussen een pan met de roomboter en bak de slavinken in 15 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout. Haal uit de pan en houd warm in aluminiumfolie. Bak de uien glazig in het vet van de slavinken en voeg de bruine suiker toe. Bak 2 min. en blus af met de fond en grove mosterd. Kook de uienjus 5 min. in.
3
Verwarm de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4
Verdeel de puree en de geroosterde winterpeen over de borden. Leg er een slavink op en schep de uienjus erover.

Alles over de slavink

De slavink is een Nederlands vleesgerecht dat bestaat uit gemalen gehakt, meestal varkensgehakt, omwikkeld met spek. De exacte oorsprong van de slavink is niet helemaal duidelijk, maar het gerecht heeft sterke wortels in de Nederlandse culinaire traditie.

De naam ‘slavink’ suggereert niet direct de ingrediënten, maar verwijst eerder naar de vorm van het gehaktrolletje. Het woord ‘vink’ is een oude benaming voor een klein vogeltje, en de slavink lijkt qua vorm enigszins op een opgerolde vink.

De slavink zoals we die vandaag kennen, ontstond vermoedelijk in de tweede helft van de 20e eeuw. Het was oorspronkelijk bedoeld als een goedkope vleesoptie, gemaakt van goedkopere delen gehakt omwikkeld met spek om het malser en smaakvoller te maken. Het gerecht is in de loop der jaren populair geworden in Nederlandse huishoudens en blijft een herkenbaar en geliefd onderdeel van de Nederlandse keuken.

Nederlandse vleesgerechten

Typische Nederlandse vleesgerechten weerspiegelen de culinaire tradities van het land en omvatten een scala aan smaken en bereidingswijzen. Een iconisch gerecht is de ‘stamppot’ met daarbij rookworst of een gehaktbal. Gehaktballen, groot of klein, zijn een Nederlandse favoriet en worden bereid met gekruid gehakt en meestal geserveerd met jus.

Daarnaast zijn er vleeswaren zoals rookworst, een gerookte worst vaak geassocieerd met erwtensoep (snert) en ossenworst, een rauwe, gekruide ossen-vleesdelicatesse. Slavinken, gehaktrolletjes omwikkeld met spek, zijn een populaire keuze, evenals de kipsaté, gemarineerde kipspiesjes vaak geserveerd met pindasaus. Deze gerechten weerspiegelen de robuuste en eenvoudige smaken die kenmerkend zijn voor de Nederlandse keuken. Ideaal voor het avondeten om antwoord te geven op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Selderij
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via