Torta Caprese Met Whipped Ricotta 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
50 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Torta caprese met whipped ricotta

Een Torta Caprese is een traditioneel Italiaans dessert dat afkomstig is van het eiland Capri, gelegen in de golf van Napels. Het is een heerlijke chocoladetaart die vaak wordt gemaakt met amandelmeel in plaats van tarwemeel, waardoor het een glutenvrije optie is voor mensen die geen gluten kunnen verdragen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept torta caprese met whipped ricotta

Kookmodus
Bereidingstijd
50 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 50min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een taartvorm met bakpapier. Houd 1 blokje pure chocolade achter voor de garnering en smelt de overige pure chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer regelmatig door tot de chocolade gesmolten is. Splits de eieren.
2
Mix met een handmixer de roomboter met de suiker. Scheid de eidooiers en de eiwitten. Voeg de eidooiers en de helft van het amandelextract toe en mix opnieuw. Spatel de gesmolten pure chocolade erdoor samen met het amandelmeel, bakpoeder, cacao en melk. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel deze door het beslag. Giet het beslag in de taartvorm en bak de taart in 55 min. gaar in het midden van de oven. Laat vervolgens 1 uur afkoelen in de taartvorm voordat je de vorm verwijdert.
3
Mix ondertussen de ricotta met de mascarpone, honing, het overige amandelextract en ⅗ van de chocoladesaus 2 min. op de hoogste stand van de keukenmachine. Wanneer het ricottamengsel romig en luchtig is, verdeel je dit over de afgekoelde taart. Top af met de overige chocoladesaus en geschaafde amandelen. Rasp het blokje pure chocolade over de taart.

Weetjes over de Torta Caprese

De belangrijkste ingrediënten van een Torta Caprese zijn amandelmeel, suiker, boter, eieren en cacao. De taart heeft een rijke chocoladesmaak en een smeuïge, bijna fudgy textuur. Soms wordt er ook een beetje likeur, zoals amaretto, toegevoegd. Deze taart is beroemd om zijn rijke chocoladesmaak en textuur, en het bijzondere is dat het geen bloem bevat. In plaats daarvan wordt amandelmeel (gemalen amandelen) gebruikt als basis. Hierdoor is de taart van nature glutenvrij.

De traditionele Torta Caprese wordt meestal gemaakt met pure chocolade, wat resulteert in een intense chocoladesmaak. Sommige variaties kunnen echter ook gebruikmaken van melkchocolade voor een zachtere smaak. Ondanks de rijke chocoladesmaak heeft de Torta Caprese meestal een lichte en vochtige textuur, bijna als een brownie. Dit komt door de combinatie van gesmolten chocolade en gemalen amandelen.

Voor de authentieke Torta Caprese worden amandelen van het type ‘Maiatica’ gebruikt, die afkomstig zijn uit de Campania-regio. Deze amandelen hebben een speciale smaak en textuur die bijdragen aan het karakter van de taart. Hoewel het traditionele recept eenvoudig is, zijn er tegenwoordig verschillende variaties van de Torta Caprese te vinden, zoals die met toegevoegde sinaasappel- of citroenschil voor een vleugje citrusaroma, of met noten voor extra crunch.

Meer lekkere taartrecepten met chocolade

Naast deze verrukkelijke Torta Caprese zijn er natuurlijk meer chocolade recepten waar jij van gaat genieten. Wat dacht je van romige brownie koeken boordevol chocolade, een chocoladecake met hazelnoten of een cake vol met maltesers? Eén ding is zeker: met chocolade maak je alles lekkerder!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Sesamzaad
  • Noten
  • Soja
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?