Vegan Appeltaart
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Vegan appeltaart

Een vegan appeltaart maken moeilijk? Helemaal niet! In dit recept gebruiken we plantaardige margarine en sojamelk, wat de taart vegan maakt. Het fijne is dat je de meeste ingrediënten waarschijnlijk wel in huis hebt, waardoor het qua inkopen heel erg meevalt. Waar wacht je nog op? De keuken in en bakken maar!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept vegan appeltaart

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
50 min
Totale tijd
1u 35min
Kookmodus
1
Meng de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, bakpoeder, margarine en sojamelk en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
2
Maak intussen de vulling. Schil 2/3 van de appels en snijd in blokjes. Pers het sap uit de citroen en voeg toe aan de appels. Voeg 2/3 van de poedersuiker, de kaneel en het water toe en roer goed door.
3
Breng het geheel aan de kook, sluit de pan met een deksel en kook 15 min. door op laag vuur. Verwijder het deksel en kook nog 15 min. door, tot bijna al het vocht is verdampt.
4
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de taartvorm in met bakspray of olie en bestuif met een dun laagje bloem.
5
Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een grote cirkel, ongeveer 3-4 centimeter groter dan de taartvorm. Neem het bakpapier en keer dit in een vloeiende beweging om over de taartvorm. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Druk het deeg lichtjes aan in de randen en prik gaatjes in de bodem met een vork.
6
Roer het custardpoeder door de taartvulling. Verdeel de taartvulling over het deeg. Schil de rest van de appels. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes in een waaier over de taartvulling. Strooi de rest van de poedersuiker over de plakjes appel.
7
Bak de taart 35 tot 40 min. in de oven. Laat de taart volledig afkoelen alvorens deze uit de vorm te halen.

Welke appels gebruiken voor appeltaart?

Het belangrijkste bij de keuze voor appels voor een appeltaart, is dat de appels niet te vochtig zijn. Het lekkerste is dat de appels nog een beetje stevig zijn nadat de appeltaart uit de oven komt. Elstar appels zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om mee te bakken. Deze appels laten weinig vocht lost. Andere appels waarmee je goed kunt bakken zijn Jonagold, Goudrenetten of Granny Smith.

Een andere tip is om custardpoeder te gebruiken. In dit recept mengen we het met de taartvulling. Het resultaat? Het deeg blijft droog, doordat het custardpoeder het vocht dat uit de appels komt tijdens het bakken opvangt. Dit zorgt voor een stevige taart die niet uit elkaar valt tijdens het snijden. Zo krijg je hele mooie stukken taart én een lekkere bodem!

Veganistisch bakken: zo doe je het

Een recept voor taart, cupcakes en andere baksels maak je met een paar aanpassingen vegan. Wij geven je een aantal tips! Melk kan goed vervangen worden door een plantaardige variant (bijvoorbeeld havermelk of sojamelk), roomboter vervang je door plantaardige margarine en het vocht van kikkererwten kun je prima gebruiken als vervanger van eiwit. Hiermee kun je bijvoorbeeld goed meringue maken. Wanneer er yoghurt gebruikt wordt in een recept, kun je in plaats van ‘gewone’ yoghurt sojayoghurt of kokosyoghurt gebruiken.

Eet je vegan? Dan hoef je de heerlijke taartjes, koekjes en cupcakes dus niet te laten staan! Met een aantal kleine aanpassingen maak jij jouw bakfeestje vegan. Andere aanraders voor vegan baksels zijn dit havermoutbrood en deze karameltaart. Een zoete karameltaart of een hartig havermoutbrood: voor wat kies jij?

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via