Appelbeignets
Niveau
Gemiddeld
Tijd
1u 0min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Appelbeignets

Onmisbaar op oudjaarsavond: appelbeignets! Van die heerlijke zoete appels in een licht krokant jasje, afgetopt met kaneelsuiker. Wij zijn er dol op! Ga jij dit jaar aan de slag met zelfgemaakte appelbeignets?

Mijn menuplanner

Ingrediënten

25 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept appelbeignets

Kookmodus
Bereidingstijd
1u 0min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Pak een grote mengkom en voeg hier de tarwebloem, zout, bakpoeder, kaneelpoeder en suiker aan toe. Voeg ook het ei en de melk toe en meng tot een egaal beslag.
2
Schil de appels. Gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen en snijd de appel in schijfjes van 1 tot 2 cm dik.
3
Verhit een diepe pan met de zonnebloemolie en verwarm dit tot ongeveer 180°C. Gebruik hiervoor een thermometer. Dip de appelschijfjes één voor één in het beslag en dan in de olie. Bak de appelbeignets totdat ze goudbruin kleuren. Dit duurt ongeveer 4 min. per appelbeignet.
4
Dip de appelbeignets in de kaneelsuiker en laat kort afkoelen.

Een klassieke wintertraktatie

Appelbeignets zijn een geliefde lekkernij in Nederland, vooral tijdens de feestdagen en Oud & Nieuw. Deze zoete traktatie bestaat uit schijfjes appel die worden omhuld met een luchtig beslag en vervolgens goudbruin worden gefrituurd. Bestrooid met een flinke laag kaneelsuiker zijn appelbeignets een feest voor de smaakpapillen en een onmisbaar onderdeel van oudjaarsavond.

Hoewel appelbeignets tegenwoordig een klassieker zijn in Nederland, vinden deze lekkernijen hun oorsprong in diverse Europese tradities. Beignets, een term uit de Franse keuken, verwijst naar gefrituurde lekkernijen. In Nederland werden appels vanwege hun beschikbaarheid en zoetheid een logische keuze. De combinatie van appel en beslag werd een winterfavoriet, mede dankzij het verzadigende en verwarmende karakter van het gerecht.

Een klassieke appelbeignet begint met stevige appelsoorten zoals Goudreinetten of Elstar. Deze behouden hun structuur tijdens het frituren en zorgen voor een perfecte balans tussen frisheid en zoetheid. De appelschijfjes worden eerst door een beslag van bloem, melk, eieren, suiker en een vleugje kaneel gehaald, waarna ze worden gefrituurd tot ze een knapperige, goudbruine korst hebben.

Hoewel de klassieke appelbeignet al heerlijk is, zijn er tegenwoordig veel creatieve variaties. Denk aan appelbeignets met rozijnen, gedroogde cranberries of zelfs een scheutje rum in het beslag. Voor een extra feestelijke twist kan je ze serveren met een karamelsaus of een bolletje vanille-ijs. Ook vegan of glutenvrije appelbeignets winnen aan populariteit, zodat iedereen kan genieten van deze winterse traktatie.

Maak je Oud & Nieuw compleet en ga aan de slag met dit lekkere recept voor appelbeignets en andere heerlijke lekkernijen als oliebollen, champagne punch met vers fruit en kruiden en knapperige filodeeg bakjes met blue cheese. Maak ook je eigen chocolade fortune cookies met een mooie wens voor je gasten!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?