In samenwerking met:
gelakte buikspek
Niveau
Gemiddeld
Tijd
10 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Buikspek gelakt met appelstroop

Wanneer je buikspek goed bereid, heb je een hemels stukje vlees voor je liggen. Mals met een perfecte, knapperige korst. Een ware traktatie voor wanneer je zin hebt in een uitgebreid diner! Wij maken de buikspek compleet door hem te lakken met appelstroop en te serveren met een frisse rode kool-cranberry salade.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept buikspek gelakt met appelstroop

Kookmodus
Bereidingstijd
10 min
Wachttijd
1u 10min
Totale tijd
1u 20min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 170°C. Snijd de vetrand van het buikspek diagonaal in. Breng op smaak met peper en zout. Leg het buikspek op een ovenrooster met de vetrand naar boven.
2
Zet het rooster in de oven met een ovenschaal onder het vlees, om het vet van het buikspek op te vangen. Bak het buikspek 1 uur. Bestrijk het buikspek na 20 min. met 1/3 van de appelstroop. Herhaal dit tot de appelstroop op is.
3
Draai na 1 uur de temperatuur van de oven naar 200°C en bak het buikspek nog 10 min. Haal het uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat 15 min. rusten.
4
Halveer ondertussen de rode kool en snijd de helft in dunne repen. Meng de rode kool in een kom met de gedroogde cranberry’s, rode wijnazijn en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
5
Snijd het buikspek in plakken. Verdeel de rode kool-cranberrysalade over de borden en leg de plakken buikspek erop.

Tip: bak de overige rode kool met appel en 1 el suiker voor bij varkenshaas.

Koken met appelstroop

Koken met appelstroop kan een heerlijke en verrassende toevoeging zijn aan je favoriete recepten. Appelstroop is een traditioneel Nederlands product dat wordt gemaakt door het inkoken van appelsap totdat het een dikke, stroperige consistentie krijgt. Het resultaat is een zoete en licht zurige siroop met een rijke appelsmaak. Hoewel het vaak wordt gebruikt als broodbeleg, kan appelstroop ook een veelzijdig ingrediënt zijn in tal van hartige en zoete gerechten:

  1. Marinades en glazuur: appelstroop kan dienen als de basis voor een heerlijke marinade voor vlees. Meng het met wat mosterd, knoflook en kruiden naar keuze voor een smaakvol glazuur voor kip, varkensvlees of rundvlees. Laat het vlees marineren voordat je het grilt of bakt voor een unieke en zoete smaak. Een lekker recept met appelstroop is bijvoorbeeld Luikse gehaktballen.
  2. Appelstroop dressing: combineer appelstroop met olijfolie, azijn, mosterd en een snufje zout en peper om een verrukkelijke dressing te maken voor salades. Het zal je salade een zoet en pittig accent geven.
  3. Appelstroop op groenten: rooster groenten, zoals wortels of pompoen, en besprenkel ze met wat appelstroop voordat je ze serveert. De zoetheid van de stroop contrasteert prachtig met de geroosterde smaak van de groenten. Of maak een rode kool stamppot met appel, geitenkaas en walnoten voor een extra smaakbeleving.
  4. Appelstroop en kaasplank: voeg een scheutje appelstroop toe aan je kaasplank. De zoete smaak van de stroop gaat uitstekend samen met verschillende soorten kaas, vooral de wat pittigere varianten.
  5. Appelstroop in stoofschotels: gebruik appelstroop als zoetmiddel in stoofschotels, vooral in gerechten met varkensvlees. Het zal een diepere smaak toevoegen aan je gerecht. Onze favoriet is deze stoofschotel met bokbier en zoetzure pompoen.
  6. Appelstroop desserts: maak desserts met appelstroop, zoals appeltaart, pannenkoeken met appelstroop, of een heerlijke appelstroopcake. De stroop kan fungeren als een natuurlijke zoetstof en voegt een intense appelsmaak toe aan je creaties.

Recepten uit de slowcooker

Kies jij liever voor gemak tijdens het koken? Dan is de slowcooker een ideaal hulpmiddel voor jou! Na de voorbereiding hoef je het gerecht alleen nog maar in de slowcooker te zetten. Bekijk alle slowcooker recepten op de pagina.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via