Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Luikse gehaktballen

‘Boulets à la Liégeois’, ofwel Luikse gehaktballen, is een traditioneel streekgerecht uit het Belgische Luik. De gehaktballen worden langzaam gegaard in een zoetzure saus van azijn, bier en stroop. Superlekker met verse frieten en een frisse salade!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept luikse gehaktballen

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 10min
1
Pel de uien, snipper een kwart zeer fijn. Snijd de rest in halve ringen. Pluk de peterselie en hak fijn. Meng de gesnipperde ui, de helft van de peterselie, gehakt, ei en paneermeel. Kneed goed door elkaar en maak gehaktballen van ongeveer 90 gram per stuk.
2
Verhit de helft van de roomboter in een grote braadpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen rondom bruin in ongeveer 8 min. en schep uit de pan.
3
Verhit de rest van de roomboter in dezelfde pan en fruit de overige ui 3 min. aan. Voeg de basterdsuiker toe en laat 2 min. mee karamelliseren.
4
Blus af met de azijn, bier en runderbouillon. Voeg de gehaktballen en laurier toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, plaats de deksel op de pan en laat het ongeveer 30 min. zachtjes doorkoken.
5
Voeg na 30 min. de appelstroop toe, roer goed door en laat het geheel nog 15 min. zachtjes doorkoken zonder deksel, zodat de saus wat indikt.
6
Strooi kort voor serveren de resterende peterselie over de gehaktballen.

Tip: Lekker met Vlaamse frieten met Belgische mayonaise en een frisse salade.

Typische Belgische gerechten

De Belgische keuken is rijk aan smaakvolle gerechten en heeft invloeden uit verschillende landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Een van de bekendste gerechten uit België is natuurlijk de friet, die meestal wordt geserveerd met mayonaise. Andere bekende gerechten zijn mosselen met friet, stoofvlees met bier en witlof met ham en kaas uit de oven.

Daarnaast zijn er tal van streekgerechten die je in België kunt vinden, zoals waterzooi uit Gent, een gerecht met kip en groenten in een romige saus, en Luikse wafels, die geserveerd worden met poedersuiker en warme kersen.

Op menukaarten in Belgische restaurants vind je vaak ook andere klassieke gerechten, zoals vol-au-vent (een kippenstoofpotje), gegratineerde witlof, en konijn op Vlaamse wijze. Verder zijn er nog tal van heerlijke snacks en lekkernijen die typisch Belgisch zijn, zoals chocolade, speculooskoekjes, pralines en verschillende soorten bier.

België staat ook bekend om zijn ambachtelijke brouwerijen en er zijn meer dan 1500 verschillende soorten bier te vinden in het land. Naast de bekende Belgische bieren zoals Duvel, Leffe en Chimay, zijn er ook veel kleine, lokale brouwerijen die hun eigen unieke bieren brouwen.

Meer recepten met gehaktballen

Gehaktballen zijn een populaire en veelzijdige maaltijd die in verschillende culturen en keukens voorkomen. Het basisrecept bestaat uit gehakt, ei, broodkruimels en kruiden, maar er zijn talloze variaties mogelijk met toevoegingen zoals kaas, groenten en verschillende kruidenmixen. Maak eens deze gekruide gehaktballetjes in tomatensaus. Er zitten lekker veel groenten in verwerkt: tomaat, courgette, paprika én aubergine. Een ander lekker recept met gehaktballetjes is deze pasta ovenschotel met broccoli en gehaktballetjes. Binnen 30 minuten staat deze lekkere avondmaaltijd op tafel!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via