Baklava
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Baklava van filodeeg en pistache

Baklava: een zoete lekkernij van filodeeg en pistachenoten. We maken de baklava door de vele knapperige laagjes aan elkaar te plakken met suikerwater en deze te vullen met gemalen pistache. Een heerlijk dessert die ook perfect past bij de thee.

Mijn menu planner

Ingrediënten

15 personen
Ingrediënten
Extra keukenbenodigdheden

Recept baklava van filodeeg en pistache

Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
55 min
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Haal het filodeeg uit de vriezer en laat op kamertemperatuur komen. Smelt de boter in een pannetje en voeg de plantaardige olie toe. Let op dat de boter niet bruin kleurt.
2
Meng de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook. Haal van het vuur zodra deze kookt en voeg het citroensap toe. Laat de suikersiroop afkoelen.
3
Maal de pistachenoten fijn in een blender en zet apart. Vet een ovenschaal in met de gesmolten boter en olie. Bedek de bodem met een laagje filodeeg. Zorg ervoor dat het filodeeg het hele oppervlakte van de ovenschaal bekleedt. Bestrijk de bodem van filodeeg met het botermengsel en herhaal deze stap tot de helft van het filodeeg in de schaal op elkaar gestapeld is.
4
Verdeel de gemalen pistachenoten over het filodeeg. Bewaar wat gemalen pistachenoten ter garnering. Herhaal het stapelen van het filodeeg met een laagje boter tussen elk laagje filodeeg. Snijd de baklava in ruitjes voordat de ovenschaal in de oven gaat. Bak in 25 à 35 min. gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen.
5
Giet de afgekoelde suikersiroop over de baklava. Garneer met de overgebleven pistachenoten.
Baklava
Baklava

Hoe lang kun je baklava bewaren?

Baklava is op kamertemperatuur, buiten de koelkast, nog een week goed. Zorg er dan wel voor dat je de baklava in een goed afgesloten plastic bak bewaart zodat de suikersiroop niet opdroogt. Baklava kan ook in de vriezer worden bewaard: de baklava is dan 3 maanden houdbaar bij een temperatuur van -18°C.

Uit welk land komt baklava?

Er bestaat nog veel discussie over de precieze oorsprong van baklava. Het bestaat al sinds 1650 en verschillende landen uit de Balkan en het Midden-oosten geven aan het gerecht te hebben uitgevonden. Het is aannemelijk dat baklava in Turkije of Griekenland is ontstaan. Turkse baklava wordt overgoten met honing of siroop. Bij de Griekse variant is dit niet het geval.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Noten
  • Melk
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via