Griekse souvlaki met orzo

Griekse recepten

Vegetarische pita gyros van oesterzwam met tzatziki

Griekse recepten

Tzatziki, moussaka, gyros… De gerechten uit de Griekse keuken zijn ontzettend smaakvol en superlekker. Waan jezelf op vakantie in Griekenland en duik de keuken in om lekker Grieks te koken. Met de Griekse recepten op deze pagina zet je zelf heerlijke gerechten op tafel. Leuk om een Griekse avond te houden met vrienden en verschillende gerechten te proberen of kies juist één Grieks recept uit voor een doordeweekse avond.

Traditioneel Griekse hoofdgerechten

De Griekse keuken komt steeds vaker naar voren in Nederland. Waar je ook bent, in iedere nabije omgeving is wel een Grieks restaurant te vinden waar ze traditionele Griekse gerechten serveren. Denk aan moussaka, bifteki en souvlaki. Veel van deze Griekse specialiteiten zijn perfect geschikt voor een lekker hoofdgerecht.

Typisch Griekse vleesgerechten

Griekse vleesgerechten bestaan in allerlei soorten. Wanneer je uiteten gaat bij een Grieks restaurant, heb je de keuze uit vele verschillende gerechten. Ook kan je vaak kiezen voor een combinatie van verschillende Griekse gerechten met vlees. Zo kan je meerdere dingen proeven en proberen, want eigenlijk is alles even lekker en dat maakt het kiezen erg moeilijk! Typisch Grieks eten is natuurlijk gyros, maar ook bifteki, souvlaki en pastitsio zijn originele en typische Griekse gerechten.

Griekse visgerechten

In de Griekse keuken vinden we veel vleesgerechten terug, maar ook bestaan er verschillende Griekse visgerechten die al jarenlang bestaan. Denk aan vis souvlaki, wat een heerlijke combinatie is op de klassieke souvlaki die vaak gemaakt wordt van kip-, lams- of varkensvlees. Souvlaki betekent spiesje, wat dus eigenlijk bruikbaar is voor ieder gerecht aan een spiesje. Daarnaast kan je natuurlijk allerlei lekkere visgerechten bereiden die geïnspireerd zijn op de Griekse keuken.

Echte, authentieke gyros recepten

Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat al heel lang bestaat. Gyros lijkt op döner uit de Turkse keuken. Waar döner gemaakt wordt van lamsvlees, wordt voor gyros veelal varkensvlees gebruikt. Het woordje ‘gyros’ betekent ‘draaien’ in het Grieks. Dit doelt op de manier van bereiden. Het vlees voor gyros wordt gestapeld op een spit en vervolgens in reepjes gesneden. Bekijk hieronder onze overheerlijke gyros recepten en ga zelf aan de slag om het te maken. En om er natuurlijk van te genieten!

Griekse hapjes maken

Naast lekkere hoofdgerechten, kennen ze in Griekenland ook heerlijke hapjes. Denk aan baklava gemaakt van filodeeg en pistache of aan hartige tiropita met kaas en munt. Deze hapjes worden ook wel Griekse meze genoemd. Het zijn borrelhapjes die de Grieken graag nuttigen met daarnaast een glas wijn of natuurlijk ouzo of raki. Dat ze in Griekenland van goed eten houden, is ons wel duidelijk. Ze houden ervan om met familie of vrienden samen te komen, uitgebreid voor elkaar te koken en al dit lekkers vervolgens samen op te eten. Hoe leuk is het om jouw zelfgemaakte Griekse lekkernijen te serveren op een lekkere borrelplank?

Populaire thema's & andere recept ideeën