Krokante Aubergine Parmigiana
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Krokante aubergine parmigiana

Krokant vanbuiten en boterzacht vanbinnen: deze krokante aubergine parmigiana heeft het allemaal! Wij maken er een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht van. De knapperige aubergine serveren we met een smaakvolle, zelfgemaakte saus.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept krokante aubergine parmigiana

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 0min
Totale tijd
1u 30min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. Leg de aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat, prik gaatjes in de aubergines met behulp van een vork en smeer ze in met ½ van de olijfolie. Schuif voor 45 min. in het midden van de oven en draai ze halverwege een keer om.
2
Pel en hak de knoflook fijn. Verhit de overige olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de knoflook samen met de chilivlokken 2 min. aan. Pluk de blaadjes van de basilicum en voeg ⅔ van de basilicumblaadjes samen met de gezeefde tomaten toe aan de pan. Breng het geheel op smaak met peper en zout en laat 20 min. zachtjes pruttelen.
3
Haal de aubergines uit de oven en leg in een kom of op een bakplaat. Dek af met aluminiumfolie en laat 15 min. rusten en afkoelen. Verwijder de schil en laat de hele aubergines met stam intact. Besprenkel beide kanten van de aubergines met peper en zout en laat 10 min. uitlekken op een rooster.
4
Verdeel de bloem en panko over twee platte borden en klop het ei los in een diep bord. Rasp de Parmezaanse kaas en mix met de panko en wat peper en zout. Haal de aubergines door de bloem, dan door het ei en dan door de panko.
5
Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en bak de aubergines aan beide kanten 2-3 min. tot ze goudbruin kleuren. Laat even uitlekken op keukenpapier.
6
Verdeel de saus over de borden en leg de aubergines erop. Pluk de blaadjes van de overige basilicum en verdeel over de aubergines.

Aan de slag met aubergine

De aubergine is een mooie paarse groente die zowel in smaak als in veelzijdigheid indruk maakt. Of je nu een liefhebber bent van Mediterrane gerechten, Aziatische smaken of vegetarische opties, aubergine is een ideale basis voor tal van verschillende recepten! Aubergines zijn in Nederland van juli tot oktober op hun best. Tijdens deze maanden zijn ze vers, vol van smaak en lokaal geteeld. Buiten het seizoen zijn aubergines het hele jaar door verkrijgbaar, vaak geïmporteerd uit warmere klimaten.

Aubergine heeft een milde, licht aardse smaak met een zachte en romige textuur wanneer hij goed wordt bereid. Rauw heeft de groente een stevige bite, maar door te grillen, bakken of stoven verandert het in een fluweelzachte lekkernij die smaken van kruiden en specerijen uitstekend absorbeert. Aubergine is een vaste waarde in veel keukens over de hele wereld. Een paar favorieten zijn:

  • Moussaka: een Griekse ovenschotel met laagjes aubergine, gehakt en bechamelsaus.
  • Baba ganoush: een Midden-Oosterse dip gemaakt van geroosterde aubergine, tahin en knoflook.
  • Aubergine Parmigiana: een Italiaanse klassieker met tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas.
  • Geroosterde aubergine met honing: een simpel maar smaakvol gerecht waarbij de zoete en hartige smaken perfect in balans zijn.
  • Aubergine curry: een romige stoofschotel met romige specerijen en zachte aubergine.

Naast deze smaakvolle en makkelijke recepten kan je aubergine ook op veel verschillende manieren maken. Bereid het bijvoorbeeld eens in een airfryer en creëer auberginefrietjes. Of wat dacht je van ratatouille uit de slowcooker? Wanneer je een slowcooker in huis hebt, kan je tal van slowcooker recepten maken, óók met aubergine! Zo zie je maar weer hoe veelzijdig aubergine is.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via