Zure Matten Van Rabarber En Aardbei
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zure matten van rabarber en aardbei

Je houdt er wel of niet van: zure matten. Wij in ieder geval wel! Inmiddels zijn zure matten in diverse smaken te koop, maar ooit is het begonnen met een lang, dun snoepje met aardbeiensmaak, bedekt met een laagje zure suiker. Wist je dat je zure matten gemakkelijk zelf maakt? In dit recept kiezen we voor een combinatie van zoete aardbeien en zure rabarber, wat een lekkere twist geeft aan het klassieke snoepje.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zure matten van rabarber en aardbei

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
4u 0min
Totale tijd
4u 15min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 75°C. Snijd de rabarber in kleine stukken. Voeg de rabarber, aardbeien en honing samen in een blender of hakmolen. Pureer tot een gladde puree zonder stukjes.
2
Leg de siliconen bakmat op een bakplaat. Verdeel de fruitpuree op de bakmat en strijk gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik. Droog dit 3 tot 4 uur in de oven. Het moet niet meer plakkerig aanvoelen, maar ook niet krokant.
3
Laat het geheel volledig afkoelen, haal van de bakmat af en snijd in lange ‘matten’. Je kunt deze matten ook nog oprollen voor een leuke presentatie.

Tip: het gebruik van een siliconen bakmat is niet noodzakelijk. De fruitpuree kan ook gedroogd worden op bakpapier. Deze kan wel iets gaan ‘rimpelen’ omdat het papier het vocht uit de puree opneemt.

Het verhaal achter de zure mat

Zure matten, ook wel bekend als zure snoepjes, zijn een geliefde lekkernij die bekendstaat om hun zure smaak. Deze snoepjes bestaan al langer dan je denkt. De oorsprong van zure matten vindt plaats in de 19e eeuw in Duitsland, waar ze voor het eerst werden gemaakt. In die tijd werden zure snoepjes gemaakt met ingrediënten zoals suiker, gelatine en verschillende soorten zuren, zoals citroenzuur. De combinatie van deze ingrediënten resulteerde in een explosie van zure smaken die de smaakpapillen prikkelden.

Het duurde niet lang voordat de populariteit van zure matten zich verspreidde over Europa en uiteindelijk de rest van de wereld. Hier werden zure matten verkocht in traditionele snoepwinkels en op markten. Het unieke zure karakter van de matten maakte ze onderscheidend en aantrekkelijk voor mensen van alle leeftijden.

In de 20e eeuw begonnen verschillende fabrikanten zure matten op grote schaal te produceren. De productieprocessen werden verbeterd en er werden nieuwe smaakvariaties geïntroduceerd. Hierdoor konden zure matten nog meer mensen bereiken en hun populariteit verder vergroten. Tegenwoordig zijn zure matten overal verkrijgbaar, van supermarkten tot snoepautomaten en natuurlijk snoepwinkels. Ze zijn een populaire keuze als traktatie voor kinderen en volwassenen, en worden vaak geassocieerd met feestjes, bioscoopbezoeken en gewoon als tussendoortje.

Meer recepten met rabarber

In dit recept gebruiken we naast aardbeien ook rabarber, een heerlijke voorjaarsgroente die geliefd is om de unieke smaak. Probeer naast deze zure matten ook eens deze rabarber tiramisu of ga bakken met rabarber en maak bladerdeegtaartjes!

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?