In het voorjaar en in de zomer is rabarber op zijn best. Deze stengelvormige groente groeit dan in de buitenlucht. Met zijn uitgesproken, friszure smaak en knapperige textuur is rabarber heerlijk in zoete gerechten als cake of crumble, maar ook in hartige gerechten is rabarber lekker om te verwerken. Je kan rabarber koken en invriezen en dan zo’n 10 maanden bewaren. Zo kan je deze groente bijna het hele jaar door verwerken in kook- en bakrecepten. Ontdek in deze blog heerlijke recepten met rabarber en ga aan de slag!
Rabarber is een groente die ontzettend lekker is in zoete gerechten. Denk aan rabarber cake of een combinatie van aardbei rabarber. Naast een zoet rabarber recept zijn er genoeg hartige rabarber recepten om te proberen. Kies eens voor een rabarbercake met ricotta en amandelschaafsel of combineer rabarber met geitenkaas.
Een ouderwets rabarber recept die niet mag ontbreken is rabarber compote, een zoete moes van gekookte rabarber en suiker. Rabarber compote maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Al binnen 20 minuten heb je een potje rabarber gemaakt. Roer rabarber compote door je Griekse yoghurt of gebruik het in gebak.
Rabarber is van eind maart tot en met juli verkrijgbaar van Nederlandse bodem, met mei als het beste moment van het rabarber seizoen. Genoeg redenen om nu volop te genieten van rabarber. Wil je in je eigen moestuin rabarber oogsten? Oogst het dan niet te laat in het seizoen! Als ze 2 tot 4 weken oud zijn, zijn ze op hun best. Doordat ze nog niet veel daglicht hebben gezien, zijn ze fijner van structuur en zoeter van smaak.
Rabarber is een groente boordevol vitamines en minarelen. Denk aan vitamine C, K, kalium en magnesium. Het bevat veel vezels en werkt ontstekingsremmend. Hoewel rabarber best gezond is, mag je het niet te vaak eten. Het bevat namelijk veel oxaalzuur, wat de opname van calcium in je lichaam vermindert. Tip: schil eerst de rabarber, kook hem daarna en giet het kookvocht weg. Dit vermindert het oxaalzuur.
Op zoek naar een verrassend dessert? Probeer dan eens rabarber crumble! De combinatie van crumble met rabarber zorgt voor een smaakvolle en friszure combinatie. Serveer de rabarber crumble eventueel met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs.
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment