Brioche Met Frambozen 1
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Brioche met frambozen

Een klassiek Frans briochebrood is onmisbaar tijdens Pasen. Geef er een leuke twist aan door de brioche te maken met een zelfgemaakte frambozenjam. Een feestje voor op de paastafel! Super fluffy, lekker van smaak en heel eenvoudig om te maken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept brioche met frambozen

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
2u 0min
Totale tijd
2u 30min
Kookmodus
1
Voeg de bloem toe in een kom en maak een kuiltje. Voeg het gist in het kuiltje toe en voeg 1 el van de lauwwarme volle melk toe waardoor de gist oplost (dit noemen we activeren).
2
Mix in een andere kom de overige lauwwarme volle melk, 60 gr kristalsuiker, het ei, de zachte ongezouten roomboter en het zout en voeg toe aan de kom met bloem. Mix het geheel met een spatel en kneed tot een gladde bal. Dek af met een vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen.
3
Prak ondertussen de frambozen met een vork en mix met de overige suiker tot een gladde jam.
4
Bestuif je aanrecht en deegroller licht met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek. Besmeer de rechthoek met de jam en rol over de lange kant op. Leg in de vorm van een omgekeerde ‘U’ voor je neer en ‘vlecht’ de twee uiteinden aan elkaar door ze twee keer over elkaar heen te halen. Bekleed de cakevorm met bakpapier en leg hier het gevlochten deeg in. Zet opnieuw 15 min. afgedekt opzij om te rijzen.
5
Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de eidooier met de koude melk en besmeer de bovenkant van het deeg ermee. Schuif de brioche voor 30 min. in de oven of totdat hij goudbruin kleurt. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm. Voel goed of hij gaar is. Heb je het idee dat hij nog wat langer mag? Dek hem dan af met aluminiumfolie en bak nog 10 min. langer.

Wat is brioche en waar komt het vandaan?

Dat de Fransen goed weten hoe ze lekkernijen moeten bakken, laat de klassieke brioche maar weer eens zien! Naast de knapperige croissants en zoete macarons is de brioche een broodje wat je vaak tegenkomt wanneer je struint door de straten van Parijs. Brioche is een zoet, zacht witbrood en door zijn luchtige textuur heeft het veel meer weg van een cake dan van brood.

Wanneer je een goede brioche koopt, heeft het brood een volle boterachtige smaak, maar het is tegelijkertijd lekker luchtig. Wat een brioche anders maakt dan brood zit hem in de ingrediënten. Er wordt meer suiker, eieren en roomboter gebruikt. Je kan ervoor kiezen om brioche te kopen in de supermarkt of bij de lokale bakker, maar je kan ook proberen om het zelf te maken. Zo maken we in dit recept de brioche geheel zelf en vullen we het met een lekkere zelfgemaakte frambozenjam. Je kan het ook zonder de frambozenjam maken en gebruiken als basis voor andere recepten met brioche. Denk aan deze heerlijke mini broodpudding met lemon curd en aardbeien. Ook een heerlijk recept voor de paasbrunch!

Brioche is ook een heerlijk ingrediënt om wentelteefjes mee te maken. Kies eens voor wentelteefjes met gemarineerde aardbeien, waarbij de aardbeien worden gemarineerd in limoensap en basilicum. Een ander lekker wentelteefjes recept met brioche zijn deze kleine wentelteefjes met pasta en crumble van speculoos. Serveer met verse frambozen voor een frisse touch en dan is het genieten geblazen. Ontdek de vele andere lunch recepten, zoals de lekkerste broodjes of pannenkoeken en ga aan de slag!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?