Gevuld Brood Met Amandelspijs En Kaneel
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gevuld brood met amandelspijs en kaneel

Dit gevulde bladerdeegbrood combineert de smaak van amandelspijs met kruidig kaneelspijs. De knapperige korst en zachte vulling maken het een heerlijk zoet tussendoortje. Perfect voor bij de koffie of als feestelijke traktatie!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

8 stuks
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Gevuld brood met amandelspijs en kaneel

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 15min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine en meng ze met de poedersuiker, het eiwit, amandelextract, vanille-extract en een snufje zout tot een stevige amandelspijs. Zet dit apart.
2
Smelt de ongezouten roomboter en meng met de bruine suiker, tarwebloem, kaneel en gember. Meng goed tot een smeuïge kaneelspijs.
3
Leg een vel bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en besmeer het met de helft van de amandelspijs en de helft van de kaneelspijs. Leg het tweede vel bladerdeeg erop en bestrijk de bovenkant met de overige amandelspijs en kaneelspijs. Bestrooi het geheel met amandelschaafsel. Klop het ei los en bestrijk de randjes met het ei voor een mooie glans.
4
Bak het bladerdeegbrood in 25-30 min. goudbruin en knapperig. Laat het kort afkoelen en snijd in stukken.

Heerlijke gerechten met amandelspijs

Amandelspijs is een heerlijk zoete en smeuïge vulling die in Nederland vooral bekend is van feestelijke baksels. Het wordt gemaakt van gemalen amandelen, suiker en een beetje ei, en heeft een rijke, nootachtige smaak. Van traditionele klassiekers tot verrassende variaties: gerechten met amandelspijs zijn altijd een succes.

Een van de bekendste lekkernijen met amandelspijs is natuurlijk het kerstbrood of paasbrood – een luchtig brood gevuld met een rol amandelspijs en bestrooid met poedersuiker. Ook de gevulde koek is niet weg te denken uit de Nederlandse bakcultuur: een ronde roomboterkoek met een royale laag spijs in het midden, afgewerkt met amandelen on top.

In de wintermaanden zijn banketstaven razend populair. Dit bladerdeeggebak, gevuld met amandelspijs, wordt vaak gegeten rond Sinterklaas. Ook speculaas gevuld met spijs is een heerlijke traktatie voor de koudere dagen. Voor de liefhebbers van klassiekers is er gevulde speculaas: kruidig deeg met een zachte laag amandelspijs ertussen.

Toch hoeft amandelspijs niet alleen voor feestelijke momenten te zijn. Je kunt er ook verrassende twists mee geven aan je dagelijkse bakrecepten. Wat dacht je van spijs-muffins, croissants met amandelspijs, of zelfs spijs-pannenkoeken? Een lepel spijs in een appeltaart of tussen bladerdeegrolletjes zorgt meteen voor een luxere smaakbeleving. Aan te raden om te maken: gevulde appelbollen met pecannoten en amandelspijs!

Zelf amandelspijs maken is bovendien eenvoudig én lekker. Met slechts amandelen, suiker en een beetje citroenrasp en eiwit maak je in een handomdraai je eigen versie – perfect afgestemd op jouw smaak. Kortom, gerechten met amandelspijs zijn veelzijdig, feestelijk en onweerstaanbaar lekker. Of je nu iets traditioneels bakt of experimenteert met nieuwe combinaties: met amandelspijs geef je elk gerecht een rijke en zoete twist.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Ei
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?