broodje haring met rode bietjes
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Broodje haring met rode bietjes

De Hollandse Nieuwe Haring komt er weer aan! Op de dag dat het eerste vaatje nieuwe haring, beter bekend als de ‘Hollandse Nieuwe’, wordt verkocht vieren we het begin van het haringseizoen. Vier het seizoen met een broodje haring met rode bietjes. Een makkelijk recept, maar verrukkelijk om te eten.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept broodje haring met rode bietjes

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
15 min
Kookmodus
1
Pel de rode ui en snijd in ringen. Meng 2/3 van de rode wijnazijn met de uien en laat 10 min. staan.
2
Snijd ondertussen de helft van de rode bietjes zeer fijn en meng door de cottage cheese. Snijd de rest van de rode bietjes grof.
3
Meng de rest van de rode wijnazijn met de mayonaise en mosterd. Maak de veldsla aan met de dressing. Meng de blokjes rode biet met de rode ui. Pluk de dille.
4
Verdeel de cottage cheese over de plakken brood. Verdeel de veldsla over de cottage cheese, verdeel de haring over de veldsla. Verdeel de rode bieten en rode ui over het geheel. Garneer het gerecht met dille.

Wat is de Hollandse Nieuwe Haring eigenlijk?

De Hollandse Nieuwe Haring is een populaire delicatesse in Nederland. Elk jaar wordt het begin van het haringseizoen gevierd met de aankomst van de nieuwe haring, ook wel bekend als de ‘Hollandse Nieuwe’. Dit gebeurt traditioneel op de tweede donderdag van juni, tijdens het jaarlijkse Vlaggetjesdag evenement in Scheveningen. Deze benaming stamt uit de tijd dat de conserveermethoden nog niet optimaal waren. Haring werd eenmaal per jaar gevangen en vervolgens gepekeld. Naarmate de tijd verstreek werd deze haring natuurlijk steeds zouter door de pekel waar het in lag, waardoor men blij was als er weer ‘nieuwe haring’ werd gevangen.

Vlaggetjesdag is een groot feest waarbij de vissersvloot van Scheveningen uitvaart om de eerste vangst van het seizoen binnen te halen. De haringen worden aan boord schoongemaakt en verkocht, zodat het publiek direct kan genieten van deze lekkernij. De haring wordt vaak geserveerd met uitjes en zuur en gegeten op een broodje. De gesnipperde ui die bij haring wordt geserveerd, diende vroeger het doel de haring wat minder zout te laten smaken. Tegenwoordig is haring met ui een populaire combinatie.

Haring is niet alleen lekker, maar ook gezond. Haring bevat namelijk veel omega-3 vetzuren, vitamine D en B12. Het eten van haring is goed voor het hart en de hersenen. Probeer naast dit broodje ook eens haring te verwerken in een hoofdgerecht. Zo hebben wij een andijviestamppot met gebakken haring en kerrie op Eatertainment staan. Een verrassende, maar superlekkere combinatie. De gepofte quinoa geeft de haring een nootachtige touch!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Gluten
  • Sulfiet
  • Vis
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via