De Hollandse Nieuwe Haring komt er weer aan! Op de dag dat het eerste vaatje nieuwe haring, beter bekend als de ‘Hollandse Nieuwe’, wordt verkocht vieren we het begin van het haringseizoen. Vier het seizoen met een broodje haring met rode bietjes. Een makkelijk recept, maar verrukkelijk om te eten.
De Hollandse Nieuwe Haring is een populaire delicatesse in Nederland. Elk jaar wordt het begin van het haringseizoen gevierd met de aankomst van de nieuwe haring, ook wel bekend als de ‘Hollandse Nieuwe’. Dit gebeurt traditioneel op de tweede donderdag van juni, tijdens het jaarlijkse Vlaggetjesdag evenement in Scheveningen. Deze benaming stamt uit de tijd dat de conserveermethoden nog niet optimaal waren. Haring werd eenmaal per jaar gevangen en vervolgens gepekeld. Naarmate de tijd verstreek werd deze haring natuurlijk steeds zouter door de pekel waar het in lag, waardoor men blij was als er weer ‘nieuwe haring’ werd gevangen.
Vlaggetjesdag is een groot feest waarbij de vissersvloot van Scheveningen uitvaart om de eerste vangst van het seizoen binnen te halen. De haringen worden aan boord schoongemaakt en verkocht, zodat het publiek direct kan genieten van deze lekkernij. De haring wordt vaak geserveerd met uitjes en zuur en gegeten op een broodje. De gesnipperde ui die bij haring wordt geserveerd, diende vroeger het doel de haring wat minder zout te laten smaken. Tegenwoordig is haring met ui een populaire combinatie.
Haring is niet alleen lekker, maar ook gezond. Haring bevat namelijk veel omega-3 vetzuren, vitamine D en B12. Het eten van haring is goed voor het hart en de hersenen. Probeer naast dit broodje ook eens haring te verwerken in een hoofdgerecht. Zo hebben wij een andijviestamppot met gebakken haring en kerrie op Eatertainment staan. Een verrassende, maar superlekkere combinatie. De gepofte quinoa geeft de haring een nootachtige touch!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment