Gevuld speculaas
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas is de favoriete traktatie van velen en wist je dat je hem heel gemakkelijk zelf kunt maken? Een kruidige speculaas met een romige amandelvulling die zo jouw oven uitrolt. En je huis ruikt er heerlijk van.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept gevuld speculaas

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
1u 15min
Totale tijd
1u 40min
Kookmodus
1
Zeef het zelfrijzend bakmeel, de donkere basterdsuiker, koek- en speculaaskruiden en het zout boven een kom. Voeg de boter samen met de melk toe. Kneed het deeg tot een soepele bal. Verpak de bal in vershoudfolie en leg 30 min. in de koelkast.
2
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Klop de eieren in een kom los samen met het water. Verkruimel de amandelspijs boven een andere kom en prak de helft van het eimengsel door de amandelspijs.
3
Bestrooi het werkblad en je deegroller met wat bloem of zelfrijzend bakmeel. Verdeel de deegbal in twee gelijke ballen. Rol elk stuk deeg met de deegroller uit tot een ronde vorm. Leg een van de twee stukken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel hierover de amandelspijs met de bolle kant van een lepel en laat rondom het deeg een rand vrij. Leg het tweede stuk deeg erop en druk de zijkant goed op elkaar. Snijd rondom af waar nodig, zodat je een mooie ronde vorm krijgt. Druk de randen aan met een vork.
4
Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei en bestrooi met amandelschaafsel. Bak de gevulde speculaas 45 min. in de oven totdat deze goudbruin kleurt. Laat helemaal afkoelen alvorens aan te snijden.

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint!

November is aangebroken en dat betekent maar één ding: Sinterklaas is in aantocht! Dit jaar komt de goedheiligman in Nederland aan op zaterdag 18 november. Hoe leuk is het om voor deze gelegenheid een lekkere Sint lekkernij te maken, zoals het gevuld speculaas in dit recept!

Daarnaast zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere lekkernijen die je kan serveren ter ere van Sinterklaas. Een van de bekendste lekkernijen zijn de kruidnoten, kleine, kruidige koekjes die knapperig en smaakvol zijn. Ze worden vaak in overvloed gegeten tijdens de Sinterklaasperiode.

Een andere favoriet zijn de chocoladeletters, gemaakt van heerlijke melkchocolade en verkrijgbaar in de vorm van de eerste letter van iemands naam. Dit maakt ze tot persoonlijke en feestelijke traktaties. Extra leuk is het om de chocoladeletters te versieren. Zo geef je er jouw eigen draai aan en kan je er vervolgens extra van genieten!

Speculaas, een kruidig koekje dat vaak in de vorm van Sinterklaas of Zwarte Piet wordt gemaakt, is een andere geliefde lekkernij. Het heeft een unieke smaak dankzij specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Wat denk je van deze ijssandwiches van speculaas? Leuk om te serveren als nagerecht op pakjesavond.

Een niet te missen traktatie zijn ook de marsepeinen figuren. Met de hand gevormd en prachtig gedecoreerd, zijn ze ware kunstwerkjes om te zien en te proeven. Tot slot mag de chocolade munt niet ontbreken. Deze grote, platte chocolademunten zijn bedrukt met afbeeldingen van Sinterklaas en zijn Pieten en worden vaak als geschenk gegeven.

Deze Sinterklaas lekkernijen brengen niet alleen een feestelijke sfeer met zich mee, maar zorgen ook voor een gezellig samenzijn tijdens deze speciale tijd van het jaar.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Melk
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?