Wie is er niet dol op speculaas en op ijs? Deze heerlijke ijssandwiches met kaneelijs en speculaas zijn heel gemakkelijk om te maken, want je hebt er slechts drie ingrediënten voor nodig. Zo heb jij in mum van tijd een heerlijk dessert op tafel staan. Leuk om te maken met de kids voor pakjesavond!
Speculaasjes zijn traditionele, dunne koekjes die vooral in Nederland en België populair zijn, vooral rond de periode van Sinterklaas. Ze worden vaak geassocieerd met de herfst- en wintermaanden vanwege hun rijke kruidige smaak.
De basis van speculaasjes bestaat uit bloem, boter, suiker en speculaaskruiden. Deze kruidenmix omvat meestal kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en soms witte peper. Het is deze combinatie van specerijen die speculaasjes hun kenmerkende smaak geeft.
Traditioneel worden speculaasjes gebakken in speculaasplanken, houten mallen met reliëf waarin verschillende afbeeldingen zoals Sinterklaas, Zwarte Piet of windmolens zijn gesneden. Dit geeft de koekjes een gedetailleerde vorm. Tegenwoordig worden ze ook vaak gemaakt met behulp van uitsteekvormpjes.
Speculaasjes hebben een knapperige textuur en een rijke, kruidige smaak die goed samengaat met een kopje koffie, thee of warme chocolademelk. Ze zijn een geliefd onderdeel van de Nederlandse en Belgische culinaire traditie, vooral in de periode rond Sinterklaas, wanneer ze vaak worden gegeten in combinatie met chocoladeletters, pepernoten en marsepeinen figuren.
Naast deze ijssandwiches met speculaasjes, kan je natuurlijk tal van andere lekkernijen kopen én zelf maken met speculaas. Probeer bijvoorbeeld eens dit gevuld speculaas of maak jouw eigen kruidnoten. Zo kom je helemaal in de Sinterklaas sferen!
En wist je dat je speculaas ook heel goed kan verwerken in heerlijke crumbles? Maak eens deze appel-speculaascrumble met slagroom of ga voor de mandarijn-appelcrumble met speculaasroom.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment