ijssandwich met speculaas
Niveau
Beginner
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

IJssandwich met speculaasjes

Wie is er niet dol op speculaas en op ijs? Deze heerlijke ijssandwiches met kaneelijs en speculaas zijn heel gemakkelijk om te maken, want je hebt er slechts drie ingrediënten voor nodig. Zo heb jij in mum van tijd een heerlijk dessert op tafel staan. Leuk om te maken met de kids voor pakjesavond!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

12 personen
Ingrediënten

Recept ijssandwich met speculaasjes

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
55 min
Kookmodus
1
Verkruimel ¼ van de speculaas en laat de overige speculaas heel. Haal het kaneelijs uit de vriezer. Haal het vierkante of rechthoekige blok ijs uit de verpakking en leg op een snijplank.
2
Verwarm een scherp mes onder de warme kraan en droog af. Meet met je speculaasjes hoe groot de plakken ijs moeten worden en snijd er 12 plakken ijs uit. Plaats elke plak ijs tussen twee speculaasjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat of bord. Plaats de bakplaat 10 min. in de vriezer, zodat het ijs weer goed hard kan worden.
3
Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal de ijssandwiches uit de vriezer en dip één kant in de pure chocolade. Besprenkel met wat speculaaskruimels en leg terug op de bakplaat. Herhaal voor de overige sandwiches. Zet nog 20 min. in de vriezer om de chocolade uit te laten harden.

Wat zijn speculaasjes?

Speculaasjes zijn traditionele, dunne koekjes die vooral in Nederland en België populair zijn, vooral rond de periode van Sinterklaas. Ze worden vaak geassocieerd met de herfst- en wintermaanden vanwege hun rijke kruidige smaak.

De basis van speculaasjes bestaat uit bloem, boter, suiker en speculaaskruiden. Deze kruidenmix omvat meestal kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en soms witte peper. Het is deze combinatie van specerijen die speculaasjes hun kenmerkende smaak geeft.

Traditioneel worden speculaasjes gebakken in speculaasplanken, houten mallen met reliëf waarin verschillende afbeeldingen zoals Sinterklaas, Zwarte Piet of windmolens zijn gesneden. Dit geeft de koekjes een gedetailleerde vorm. Tegenwoordig worden ze ook vaak gemaakt met behulp van uitsteekvormpjes.

Speculaasjes hebben een knapperige textuur en een rijke, kruidige smaak die goed samengaat met een kopje koffie, thee of warme chocolademelk. Ze zijn een geliefd onderdeel van de Nederlandse en Belgische culinaire traditie, vooral in de periode rond Sinterklaas, wanneer ze vaak worden gegeten in combinatie met chocoladeletters, pepernoten en marsepeinen figuren.

Wij krijgen geen genoeg van speculaas

Naast deze ijssandwiches met speculaasjes, kan je natuurlijk tal van andere lekkernijen kopen én zelf maken met speculaas. Probeer bijvoorbeeld eens dit gevuld speculaas of maak jouw eigen kruidnoten. Zo kom je helemaal in de Sinterklaas sferen!

En wist je dat je speculaas ook heel goed kan verwerken in heerlijke crumbles? Maak eens deze appel-speculaascrumble met slagroom of ga voor de mandarijn-appelcrumble met speculaasroom.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Melk
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?