Tegenwoordig vind je steeds meer glutenvrij gebak in de winkel of bij de bakker, maar hoe leuk (en lekker) is het om het zelf te maken? Wij hebben een heerlijke, glutenvrije Toblerone brownie voor je klaarstaan. Ook wanneer je gewoon gluten kan en mag eten, is deze brownie een echte aanrader en onweerstaanbaar.
Glutenvrij gebak wordt steeds populairder, niet alleen onder mensen met een glutenintolerantie of gevoeligheid, maar ook onder liefhebbers van gezonde voeding. Bij het maken van glutenvrij is er één ding belangrijk, namelijk het vervangen van tarwemeel, dat gluten bevat, door alternatieve meelsoorten. Populaire vervangingen zijn bijvoorbeeld amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel en boekweitmeel. Deze meelsoorten zijn van nature glutenvrij en geven een heerlijke smaak en textuur aan gebak.
Naast het gebruik van alternatieve meelsoorten, kunnen bindmiddelen zoals xanthaangom, psylliumvezels of lijnzaad worden gebruikt om de structuur van het gebak te verbeteren. Eieren worden vaak gebruikt als bindmiddel en geven extra luchtigheid aan het glutenvrije gebak.
Enkele populaire glutenvrije gebakjes zijn glutenvrije brownies, zoals deze glutenvrije Toblerone brownie, appeltaart met amandelmeel, glutenvrije cupcakes en kokosmakronen. Deze lekkernijen bevatten geen gluten, maar bieden nog steeds een heerlijke smaak en een bevredigende textuur. Ook dit ontbijttaartje is de moeite waard om te proberen wanneer je gluten wilt vermijden. Door amandelmeel te gebruiken, is het recept geheel glutenvrij. Je kunt het verorberen tijdens het ontbijt, maar dit taartje is ook erg lekker als dessert of gebak! Of wat dacht je van deze vegan perencrumble? Ook in dit recept gebruiken we amandelmeel in plaats van bloem. Daarnaast kiezen we voor plantaardige ingrediënten als ahornsiroop en plantaardige boter, waardoor het recept ook lactosevrij is.
Glutenvrij gebak biedt een breed scala aan opties voor mensen die een glutenvrij dieet volgen of gewoon op zoek zijn naar gezondere alternatieven. Met de juiste ingrediënten en een beetje creativiteit kun je genieten van heerlijk gebak zonder gluten! Je buik blij, jij blij!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment