Ovenschotel Met Notenkorst
Lifestyle

Koken met noten

Noten zijn een onmisbare toevoeging aan je recepten! Door de toevoeging van de extra smaken en texturen breng jij je gerecht naar een hoger niveau. Deze eiwitrijke producten zitten in de schijf van vijf en bevatten genoeg eiwitten, vezels en gezonde vetten. Met de verschillende soorten noten kun je voor ieder gerecht een passende smaakmaker vinden.

Hoeveel gram noten mag je per dag?

Ondanks dat noten vele goede voedingswaarden bevatten, zitten er over het algemeen veel calorieën in. Daarom is het advies om per dag maximaal één handje noten te eten. Dit is uitgerekend zo’n 25 tot 30 gram.

5 onmisbare noten tijdens het koken

Noten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld door een frisse salade, door een pasta of in zoete lekkernijen. 5 veelvoorkomende noten soorten tijdens het koken zijn: cashewnoten, pecannoten, pinda’s, macadamianoten en pistachenoten. In deze blog bespreken we deze soorten en geven we je inspiratie voor recepten met noten!

Kip Cashew Met Rijst 2

Cashewnoten

Cashewnoten worden vaak gebruikt door wokgerechten, ovenschotels, salades en pasta’s. De noten zorgen voor een extra crunch in je gerecht en zijn licht zoet van smaak. Een erg populair gerecht is de kip cashew met rijst. Naast dat je de cashewnoten in je recepten kunt verwerken zijn ze ook erg lekker bij de borrel of als tussendoortje.

Zijn cashewnoten gezond? Van alle noten bevatten cashewnoten de minste calorieën en daarom zijn ze zeker een bewuste keuze. Cashewnoten groeien op een van de meest bijzondere manieren, namelijk aan de Kasjoeboom. De noten groeien onderaan een vrucht en worden één voor één geplukt.

Pompoencake met pecan-1

Pecannoten

De pecannoot is een goede toevoeging voor in vele recepten. Het is niet alleen een echte smaakmaker voor in hartige gerechten als salades, maar ook voor in zoete lekkernijen, ontbijtjes en desserts. Zo top je de pompoencake helemaal af met de knapperige stukjes pecan. Een veelgestelde vraag is: hoe pecannoten groeien? De pecannoot groeit aan een boom in een harde schil en behoort daarnaast tot de walnotenfamilie.

De pecannoot bevat een grote hoeveelheid vitamine B en E en staat ook wel beschreven als ‘brain food’ door de positieve invloed die de noot geeft op de hersenfunctie.

Rijstsoep Met Kip, Peultjes Geroosterde Pinda’s 0015 Low Res

Pinda’s

Een andere veelgebruikte notensoort is de pinda. De pinda is eigenlijk een peulvrucht en wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken. Een van onze favorieten uit deze keuken is de rijstsoep met kip, peultjes en geroosterde pinda’s. Let tijdens het gebruik in je recepten goed op of je gezouten of ongezouten pinda’s gebruikt.

Een belangrijke vraag voor het bepalen van je maaltijd is: zijn pinda’s gezond? Pinda’s zijn net zo gezond als noten, maar bevatten net wat meer koolhydraten. Erg handig om te weten wanneer je aan de lijn bent! Pinda’s zijn van oorsprong peulvruchten, wat betekent dat ze onder de grond groeien. Tegenwoordig groeien pinda’s over de hele wereld in verschillende subtropische gebieden. Pinda’s groeien in een schil met 2 of 3 zaden en worden daarom wel eens de apennoot genoemd.

Witte Chocolade Macadamia Boterkoek

Macadamianoten

Een van onze cravings is stiekem de witte chocolade macadamia boterkoek. De witte chocolade is samen met de macadamia een perfecte combinatie. Macadamianoten zijn oorspronkelijk afkomstig uit Australië. Hoewel de noot minder bekend is, biedt deze smaakmaker een aantal gezondheidsvoordelen. Zo is het de enige nootsoort die omega 7-vetzuren bevat.

Een bijzonder feitje op de vraag hoe groeien macadamianoten gaat over het handmatig kraken van de noot. De prijs van deze noot ligt relatief aan de hoge kant door het intensieve proces dat vooraf gaat. De macadamia is namelijk de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Een reden om er extra van te genieten!

Soesjestaart

Pistachenoten

De lichtzoete smaak van pistachenoten maakt jouw gerechten helemaal af! Naast de smaak geeft de noot het gerecht wat extra kleur. Zo ziet de soesjestaart met pistache en witte chocolade er helemaal feestelijk uit. Perfect als toetje na een diner of tijdens een verjaardag.

De pistachenoten ontstaan uit vruchten die groeien in trossen aan een boom. Na een tijd rijpen barsten de vruchten open en worden de zaden zichtbaar, oftewel: de pistachenoten. Op de vraag of de pistachenoot gezond is, is het antwoord zeker een ja! De noten bevatten veel antioxidanten en weinig calorieën. Daarom behoort deze soort tot een van de meest gezonde noten die er zijn.

In combinatie met noten

Noten en gedroogd fruit vormen de perfecte combinatie voor in tussendoortjes. Zo zijn deze heerlijke chiazaadrepen een healthy snack met veel eiwitten, ijzer en vezels.

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via