In samenwerking met:
Kogelbiefstuk Port Tijm Jus
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Kogelbiefstuk met port-tijmjus

Een klassieker, maar dan nét wat anders: kogelbiefstuk met een zelfgemaakte port-tijmjus. Dit smaakvolle gerecht steelt de show tijdens het kerstdiner. Serveer de kogelbiefstuk op een bedje van romige pastinaakpuree, knapperige bimi en cantharellen en laat het diner beginnen!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept kogelbiefstuk met port-tijmjus

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven en frituur voor op 180°C. Pel en snijd de knoflook en ui fijn, ris de blaadjes van de tijm en snijd 2 cm van de onderkant van de bimi.
2
Rasp de schil van de pastinaak en snijd ¾ in stukken van 4 cm. Schaaf de rest met een kaasschaaf in dunne plakken.
3
Breng een pan met water aan de kook en kook de stukken pastinaak in 10 min. gaar. Giet af, stamp tot een puree met de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout.
4
Breng ondertussen een pan met water aan de kook en kook de bimi in 4 min. beetgaar.
5
Verhit een pan met 2/3 van de olijfolie en bak de biefstuk 12 min., draai halverwege om. Haal de biefstuk uit de pan, verpak in aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
6
Frituur ondertussen de overige pastinaak in 5 min. goudbruin en breng op smaak met zout.
7
Bak de ui en knoflook glazig in dezelfde pan als het vlees, voeg de roomboter en tijm toe. Blus af met de port en het water.
8
Verhit een pan met de overige olijfolie en bak de cantharellen in 7 min. goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
9
Snijd de biefstuk in plakken. Verdeel de pastinaakpuree, bimi en cantharellen over de borden. Leg hier de biefstuk op en serveer met de port-tijmjus.

Tip: geen tijd om zelf pastinaakchips te maken? Vervang deze dan door groentechips. 

Wat is kogelbiefstuk en wat kan je ermee?

Kogelbiefstuk is een malse en smaakvolle biefstuk, afkomstig van het bovenste deel van de achtermuis van een rund. De naam kogel verwijst naar de kogelgewrichten in dit deel van het rund. Het vlees is fijn van structuur en bevat weinig vet, waardoor het geliefd is bij liefhebbers van mals en sappig rundvlees. Door zijn fijne structuur en het gebrek aan bindweefsel is het perfect geschikt voor snelle bereidingen, zoals bakken of grillen.

Ga je dit jaar met het kerstdiner aan de slag met kogelbiefstuk? Dan zijn er genoeg lekkere bijgerechten om erbij te serveren. Denk aan gebakken aardappeltjes, een romige aardappelgratin met truffel, tijm en Gruyère of zoete aardappel recepten zoals frietjes of gratin. Je kan er ook diverse groenten bij serveren zoals gegrilde asperges, een zelfgemaakte pastinaakpuree of champignons met knoflook en peterselie. Serveer de kogelbiefstuk met een klassieke saus zoals peperroomsaus, bearnaisesaus of ga voor een zelfgemaakte port-tijmjus. Een salade recept is ook altijd een goed idee, dit houdt het geheel lekker fris.

Tips voor een complete maaltijd met kogelbiefstuk

Combineer dit malse stuk vlees met een stevige rode wijn, denk aan Merlot of Malbec. Deze wijnen accentueren de smaken van de biefstuk en geven een luxe touch aan het gerecht. Je kan de biefstuk eventueel ook serveren met gekarameliseerde sjalotten of uien bovenop, of met een beetje truffelboter. Of ga net als dit recept voor kogelbiefstuk voor port-tijmjus, pastinaakpuree en groenten als bimi en cantharellen!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sulfiet
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via