De zoete aardappel is in de afgelopen jaren een steeds bekender begrip geworden in de Nederlandse keuken. We kennen het onder andere van de bekende zoete aardappelfrietjes en verrassende zoete aardappel stamppot, maar wat is zoete aardappel eigenlijk? Gek genoeg is dit product geen aardappelsoort, zoals de naam wellicht doet vermoeden, maar een groente. Het komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, afkomstig van de plant Ipomoea batatas. De zoete aardappel heeft een bijzondere smaak, namelijk zoet, mild en iets kruidig. Dit kan een onwijs lekkere toevoeging zijn aan een gerecht. Vandaar dat wij houden van een zoete aardappel recept op zijn tijd! Daarnaast kun je eindeloos blijven variëren met zoete aardappel gerechten, doordat het op veel verschillende manieren te bereiden is. Net zoals de ‘gewone’ aardappel! Benieuwd naar heerlijke recepten met zoete aardappel? Lees dan snel verder!
Op zoek naar een lekker, maar ook makkelijk recept met zoete aardappel? Dat is geen probleem, want zoete aardappel recepten hoeven helemaal niet lastig te zijn! Eén van deze supermakkelijke recepten is de Chili sin carne met zoete aardappel, een vegetarische variant op de bekende chili con carne. Een ander lekker recept met zoete aardappel is deze: Quesadilla’s met zoete aardappel, avocado en garnalen. Binnen een halfuur staat dit makkelijke recept met zoete aardappel al op tafel!
De zoete aardappel is zeer geschikt voor in een recept uit de oven. Het fijne aan een ovenschotel of een ander recept uit de oven is dat de oven het meeste werk doet en vaak heb je ook nog weinig afwas. Een lekker recept met zoete aardappel uit de oven is deze ovenschotel met kip en zoete aardappel. De kip wordt gemarineerd met onder andere ketjap en honing, wat zorgt voor een bijzondere smaak in combinatie met de zoete aardappel. Ook lekker zijn deze enchilada’s met gehakt en zoete aardappel. Heerlijk romig met de avocado en fris door de knoflooksaus. Ga je voor ultiem gemak? Kies dan voor een traybake, zoals deze zoete aardappel met feta en broccoli. Na 30 minuten op tafel, supermakkelijk om te maken én om van te smullen! Je kan dus veel variëren met zoete aardappel zoals zoete aardappelpuree, gepofte zoete aardappel en gevulde zoete aardappel.
Het meest populaire zoete aardappel gerecht is waarschijnlijk de zoete aardappelfrietjes. In steeds meer restaurants kun je kiezen tussen normale friet of de zoete aardappel friet. Ook liggen de zakken zoete aardappelfriet standaard in de koelingen in de supermarkt, waardoor het makkelijk is om recepten met zoete aardappelfriet te maken. Wat nog lekkerder is: zelf zoete aardappelfriet maken! Zoete aardappelfriet maak je op dezelfde manier klaar als zelfgemaakte ‘gewone’ friet. Het geheim om de frietjes lekker knapperig te krijgen? Laat de frietjes vóór het bakken eerst 30 tot 45 minuten weken in een bak met koud water. Droog de frietjes hierna goed af en bak krokant in de frituur, airfryer of oven. Dat wordt smullen!
Zoete aardappel is een erg gezonde groentesoort. Dit komt doordat het hoofdbestanddeel van zoete aardappel resistent zetmeel is, wat zorgt voor een goede spijsvertering en het onder controle houden van de bloedglucose. Om deze reden zijn zoete aardappel recepten ideaal als je probeert af te vallen! Zoek de afwisseling met zoete aardappelpuree, gepofte zoete aardappel en gevulde zoete aardappel. Ook bevat het ingrediënt veel voedingsvezels, waardoor je goed verzadigd bent na een maaltijd met zoete aardappel. Daarnaast is de zoete aardappel rijk aan vitaminen en antioxidanten, wat gunstig is voor je afweersysteem. Maak daarom de verantwoorde keuze en eet vanavond een zoete aardappel gerecht, zoals dit gezonde zoete aardappel recept Pompoensoep met zoete aardappel. Een heerlijke maaltijdsoep, met een mooie felle oranje kleur!
Liefhebber van vegetarische recepten én zoete aardappel? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Doordat zoete aardappel een groente is die goed verzadigd, is het een goede toevoeging aan vegetarische recepten. Tot de toppers in de categorie vegetarische recepten met zoete aardappel behoort deze Zoete aardappelstamppot met spinazie. De stamppot wordt afgemaakt met een topping van tomaatjes, olijven en witte kaas. Een lekker vegetarisch gerecht! Een andere topper is deze Vegetarische Spaanse bonenstoof. Door het paprikapoeder en de chilivlokken die in de bonenstoof zitten krijgt dit gerecht een Spaanse spicy touch. Naast deze twee lekkere gerechten zijn er nog meer vegetarische recepten met zoete aardappel die het proberen waard zijn!
Geen idee wat vanavond te koken? Wij hebben een heerlijk gerecht met zoete aardappel voor jou uitgelicht! Deze traybake met zoete aardappel staat binnen 30 minuutjes op tafel. Door het toevoegen van feta krijg je een heerlijke smaak aan dit vegetarische recept. Bekijk hieronder hoe je het recept binnen no time bij jou op tafel zet!
Het ziet eruit als een feestje, maar zo smaakt het ook: Kleurrijke parelcouscoussalade met geroosterde kikkererwten. Dit zoete aardappel lunchgerecht is rijk aan koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen, waardoor het een ontzettend voedzame lunch is. De salade ziet er kleurrijk uit, door de combinatie van de oranje kleur van de zoete aardappel, het rode van de bietjes en de frisse witte kleur van feta. Maak de salade af met geroosterde kikkererwten voor een crunchy bite. Zo zie je maar dat er genoeg leuke recepten zijn met zoete aardappel, ook voor tijdens de lunch!
Zoete aardappel stamppot is een heerlijk alternatief voor de traditionele stamppot. Voor de stamppot kook je de aardappelen zacht tot je er een aardappelpuree van kan maken. Ga aan de slag met het maken van de rucolastamppot met geitenkaas en een gehaktbal. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van kruimige aardappelen en zoete aardappelen. Of probeer de kruimige pompoenstamppot met zoete aardappel. Een heerlijke maaltijd boordevol groenten!
Benieuwd hoe je zoete aardappelen kookt? Gelukkig is dat supermakkelijk, namelijk hetzelfde als gewone aardappelen! Snijd de zoete aardappelen in stukken van gelijke grootte, met of zonder schil, en zet ze voor driekwart onder water in een pan. Voeg een snufje zout toe en zet op het fornuis. Hoe lang moet en zoete aardappelen dan koken? Slechts 20 minuutjes! Je kunt testen of de zoete aardappelen gaar zijn door met een vork of aardappelmesje erin te prikken. Voel je geen weerstand en glijdt de zoete aardappel vanzelf van de vork of het mesje? Dan is je zoete aardappel gaar en kun je deze opeten!
Er zijn verschillende groenten die goed passen bij zoete aardappel. Enkele suggesties zijn geroosterde broccoli, sperziebonen, gebakken paprika, gegrilde courgette of een frisse salade met spinazie en feta. Experimenteer zelf om een heerlijke maaltijd samen te stellen.
Rauwe, zoete aardappelen kunnen op een koele, donkere plaats tot wel een maand bewaard worden. Gekookte zoete aardappelen kunnen in de koelkast tot 4-5 dagen bewaard worden. Geschilde zoete aardappelen moeten binnen 24-48 uur gebruikt worden omdat ze sneller bederven. Zorg ervoor dat ze goed afgedekt zijn en bewaar ze op de juiste temperatuur.