Vijgensalade met feta en framboos

Salade recepten

Een salade saai? Niet met de salade recepten van Eatertainment. Een klassiek salade recept heeft sla als basis, maar tegenwoordig vind je hier zo veel variaties op. Wat dacht je van pastasalades, aardappelsalades of rijstsalades? Je kan salades zowel koud als warm eten en met vlees, vis of vega. Een salade is geschikt als lichte lunch, bijgerecht of als avondvullende maaltijd. En het fijne is dat je prima een salade kan maken met de leftovers in je koelkast of met de producten uit je voorraadkast. Gezond en lekker!

Heerlijke salade to go recepten voor de lunch

Een lekkere lunch salade kan je ook meenemen voor onderweg. Maak je een salade om mee te nemen? Zorg er dan voor dat je de salade maximaal 1 dag van tevoren maakt en bewaar de salade dressing apart. Een salade met bladgroenten kan namelijk snel slinken. Geniet bijvoorbeeld op kantoor of in het park van een gezonde lunchsalade, zoals deze salade met gegrilde courgette, komkommer, mozzarella en parmezaan. Een frisse salade die je energie geeft voor de rest van de dag! De Toscaanse salade met burrata is een heerlijke combinatie van smaken bij elkaar!

Makkelijke salade recepten voor het diner

Heb je zin in een lekkere salade tijdens het diner, maar wil je het jezelf niet te moeilijk maken? Ga dan voor een makkelijke salade als avondmaaltijd. Er zijn veel salade recepten die erg makkelijk zijn om klaar te maken. Ga bijvoorbeeld voor de snelle Italiaanse pastasalade met peer, croutons en huisgemaakte vanaigrette. Deze salade staat binnen 20 minuten op tafel. Ook is de kruidige salade met pompoen en boerenkool een echte aanrader. Deze salade kost je 10 minuten bereidingstijd, vervolgens 20 minuten wachten en deze verrukkelijke salade is klaar om op tafel te serveren.

Voor een salade met vis kijk je bij onze vissalade recepten. Makreel is een vette vissoort en laat zich goed combineren met een vinaigrette. Maak eens deze frisse salade met makreel en vinaigrette van sinaasappel. Of pak uit met deze couscoussalade met gerookte makreel. De sla voor de voedingsstoffen, pasta voor de vulling en de vrolijke patronen van de chioggia bieten zorgen voor een waar feestje op je bord. Andere vissoorten voor in salades die óók het proberen waard zijn: tonijn, ansjovis, gerookte zalm, rivierkreeftjes en garnalen. Bijvoorbeeld dit borrelbrood met tonijnsalade, leuk als snack. Of ga voor deze heerlijke salade niçoise  met verse tonijn!

Vegetarische salade recepten

Een vega salade maak je bijvoorbeeld met kikkererwten, linzen, couscous, pasta of fruit. Een vegetarische salade als hoofdgerecht hoeft echt niet alleen maar te bestaan uit sla, komkommer en tomaat. Verrassende combinaties die bijzonder goed werken zijn Midden-Oosterse kruiden met granaatappel. Deze vegetarische tabouleh salade met granaatappelsaus zit bomvol smaak en prikkelt je smaakpapillen geheid. Ook de Griekse maaltijdsalade van de BBQ is verrassend, de salade is gevuld met onder andere gegrilde halloumi en Griekse kalamato olijven. Dat smaakt naar meer!

Goed gevulde, gezonde salade maken

Een salade is voedzaam, maar kan bijvoorbeeld door een overdaad aan dressing of ingrediënten soms juist calorierijk worden. Ben je op zoek naar een gezonde salade met weinig calorieën? Dit recept voor de venkel-grapefruitsalade met gebakken zeebaars is een echte aanrader. Een magere salade met eiwitten, weinig koolhydraten en veel gezonde vetten! Een andere lekkere salade is de witlofsalade met granaatapppel! Of de bietensalade met gerookte makreel is een goed gevulde maaltijdsalade. Wist je dat je op Eatertainment gericht kan zoeken naar recepten op basis van je dieetwens? Zo kan je filteren op: koolhydraatarm, zonder toegevoegde suikers, eiwitrijk of balans.

Aardappelsalade

Een andere soort salade is een aardappelsalade, vaak zijn dit koude salades. Meestal simpel om te maken, maar wel erg lekker! Je kan het los eten als bijgerecht, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld vis om er een hoofdgerecht van te maken. Zoals deze knapperige aardappelsalade met gerookte zalm.

Griekse maaltijdsalade met kip

Waan jezelf voor even in het prachtige Griekenland en maak deze Griekse maaltijdsalade met kip! Een salade met de echte smaken uit de authentieke Spaanse keuken: tomaten, rode ui, komkommer, feta en olijven. Dat is gegarandeerd genieten!

Salade recept van de dag

Misschien heb je wel wat sla en groenten in je koelkast liggen, maar ontbreekt het je verder aan inspiratie. Zoek je salade ideeën? Bij ons kan je terecht voor ruim 150+ verrassende salade recepten. Doe inspiratie op en sla je favoriete recepten meteen ook gelijk op in je gratis profiel. Met een eigen account heb je al je opgeslagen recepten op één plek. Een weekmenu samenstellen wordt zo een eitje!

Het salade recept van de dag is: Pastasalade met erwtjes en prosciutto.

Frisse salade als bijgerecht

Een salade is veelzijdig en kan je dus ook inzetten als een side salad. Een zware maaltijd maak je al snel ‘lichter’ met een salade voor erbij. Maak bijvoorbeeld een frisse salade als bijgerecht of serveer het als voor- of tussengerecht. Een lekkere frisse salade mag natuurlijk ook niet ontbreken bij een barbecue, maar het past ook prima bij een risotto, pasta of vleesgerecht. Een voorbeeld voor een salade als bijgerecht is de waldorfsalade met croutons. De salade bestaat onder andere uit selderij, appel, walnoten en mayonaise!

Populaire thema’s en andere recept ideeën

Hoe lang kun je een zelfgemaakte salade bewaren in de koelkast?

Een zelfgemaakte salade kan doorgaans 3 tot 5 dagen worden bewaard in de koelkast, mits deze goed is afgedekt om de versheid te behouden. Het is echter belangrijk om bederfelijke ingrediënten zoals vlees, vis of zuivelproducten vers toe te voegen vlak voor het serveren om de kwaliteit te behouden.

Welke olijfolie is lekker bij een salade?

Bij een salade kun je het beste kiezen voor een extra vierge olijfolie omdat deze een rijke smaak en aroma heeft die goed samengaat met groenten en andere salade ingrediënten. Een andere lekkere optie is een milde, lichte olijfolie. Deze olie heeft een subtiele smaak en kan helpen de smaken van de ingrediënten naar voren te brengen.