Zoete Aardappelgratin 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Zoete aardappelgratin

Deze zoete aardappelgratin met appel, Parmezaanse kaas en lekkere kruiden is een smaakbom van jewelste. Perfect als bijgerecht voor bij jouw diner. Of je nu gaat voor een vlees, vis of vegetarische maaltijd, deze zoete aardappelgratin past er zeker bij!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept zoete aardappelgratin

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
50 min
Totale tijd
1u 5min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal in met de olijfolie.
2
Schil de zoete aardappel en appel en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes om en om over de ovenschaal.
3
Mix de slagroom met ⅚ van de Parmezaanse kaas, Provençaalse kruiden en wat peper en zout en schenk over de aardappel en appel heen. Schuif de ovenschaal voor 25 min. in de oven. Haal hem eruit en dek af met aluminiumfolie. Schuif nogmaals voor 25 min. in de oven.
4
Hak ondertussen de peterselie grof. Garneer de zoete aardappelgratin met de overige Parmezaanse kaas en peterselie.

Tip: vind je het lastig om dunne plakjes te snijden van de zoete aardappel en appel? Maak dan gebruik van een mandoline!

Het lekkerste bijgerecht voor elk diner: aardappelgratin

Aardappelgratin is een klassiek gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Franse keuken. Deze smakelijke bereiding combineert dungesneden aardappelen met room, knoflook en kaas, waardoor een verrukkelijke ovenschotel ontstaat. Aardappelgratin staat bekend om zijn romige textuur en rijke smaak, waardoor het een geliefd bijgerecht is bij tal van maaltijden.

Het geheim van een perfecte aardappelgratin zit in de zorgvuldige laagjes van dungesneden aardappelen die worden afgewisseld met een mengsel van room en melk. Vaak wordt er ook een vleugje knoflook aan toegevoegd, wat een subtiele, aromatische smaak geeft. Kaas, meestal Gruyère of Emmentaler, wordt rijkelijk over de bovenkant gestrooid, waardoor een gouden korst ontstaat tijdens het bakken. Niets is er zo lekker als deze korst van kaas!

Aardappelgratin wordt vaak geserveerd als heerlijk bijgerecht bij feestelijke gelegenheden, zoals bij het kerstdiner of andere speciale vieringen. Een lekker recept voor het kerstdiner is deze aardappelgratin met truffel, tijm en Gruyère. Het past ook perfect bij alledaagse maaltijden en kan zelfs als hoofdgerecht worden genoten, vergezeld van een frisse salade. Probeer eens deze aardappelgratin met asperges of ga voor deze smaakvolle aardappelgratin met hamblokjes en koolraap. Beide recepten zijn ontzettend makkelijk om te bereiden, ideaal voor een drukke avond.

Of je nu een liefhebber bent van de Franse keuken of gewoon op zoek bent naar een comfortabel en smakelijk bijgerecht, aardappelgratin is een tijdloze keuze die de zintuigen streelt en elke maaltijd nét wat lekkerder maakt!

Meer gerechten uit de oven

Met de gerechten uit de oven kun je alle kanten op. Zo kun je aan de slag met de lekkerste ovenschotels, pizza’s, traybakes en lasagnes.

Deze zoete aardappelgratin is vegetarisch! Wil je meer vegetarisch gerechten verwerken in je weekmenu? Bekijk onze vegetarische recepten voor meer inspiratie!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via