In samenwerking met:
Niveau
Gemiddeld
Tijd
15 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Plaatpizza Toscane met pesto, champignons en prosciutto

Wil je een keer variëren in je lunch en een keer wat anders dan crackers of een broodje? Maak dan deze plaatpizza Toscane met zelfgemaakte pesto, champignons, prosciutto en luchtige verse pizzabodem. Je raakt verzadigd en kan er weer volop tegenaan.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept plaatpizza toscane met pesto, champignons en prosciutto

Kookmodus
Bereidingstijd
15 min
Wachttijd
20 min
Totale tijd
35 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Pel de knoflook. Maal samen met de pijnboompitten, 2/3 van de Parmezaanse kaas, de helft van de Verstegen World Spice Blend Toscane, extra vierge olijfolie, basilicum en de Verstegen Zwarte peper in een keukenmachine tot een pesto.
2
Snijd de champignons in plakken. Rol het bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de ricotta en de pesto over de bodem, gevolgd door champignons en de resterende Verstegen World Spice Blend Toscane. Bak 20 min. in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven.
3
Rasp de resterende Parmezaanse kaas grof. Maak de plaatpizza af met de prosciutto, rucola en Parmezaanse kaas.

Tip: deze lekkere plaatpizza Toscane kun je niet alleen als lunch serveren, maar ook als voorgerecht of hoofdgerecht (verdubbel dan je ingrediënten voor een groter portie) is het een heerlijk gerecht!

Een beroemde pizzeria genaamd “Pugi”

Plaatpizza, ook bekend als “pizza al taglio” in het Italiaans, is een specifieke stijl van pizza die oorspronkelijk afkomstig is uit Italië. Het is een rechthoekige pizza die op een bakplaat wordt gebakken en meestal in stukken wordt verkocht, in plaats van de klassieke ronde pizza die in punten wordt gesneden.

De oorsprong van de plaatpizza gaat terug tot de stad Rome, waar het in de jaren 1960 populair werd. In die tijd ontstonden er verschillende pizzeria’s die gespecialiseerd waren in het maken van pizza’s op platen. Het belangrijkste kenmerk van plaatpizza is dat het deeg langer wordt gerezen dan bij traditionele pizza’s. Hierdoor wordt het deeg lichter en luchtiger, en krijgt het een knapperige textuur.

Hoewel de plaatpizza zijn oorsprong heeft in Rome, heeft het ook enige verbinding met de regio Toscane. In de stad Florence, gelegen in Toscane, is er een beroemde pizzeria genaamd “Pugi,” die sinds 1925 bekend staat om zijn plaatpizza. Pugi heeft een grote rol gespeeld in het populariseren van deze stijl van pizza, niet alleen in Toscane, maar ook in andere delen van Italië en daarbuiten.

De plaatpizza heeft zich in de loop der jaren verder verspreid en is nu wereldwijd geliefd. Het wordt vaak verkocht in stukken van verschillende smaken en beleggingen, zoals kaas, groenten, vleeswaren en zeevruchten.

Wil je graag pizza’s serveren tijdens de borrel? Probeer dan deze mini pizzabites met zwarte olijven, pecorino, chorizo en tomatensalsa. Ze zien er erg leuk uit en smaken ook nog eens heel lekker! Of probeer deze flammkuchen carpaccio, dit is ook een heerlijk gerecht om te serveren tijdens een borrel.

Meer pizza recepten

Heb je naast de plaatpizza voor de lunch meer zin in een pizza voor het avond eten? Kies dan voor één van de pizza variaties op de pagina. Ontdek alle smaken en geniet!

Plaatpizza Toscane met pesto, champignons en prosciutto
Plaatpizza Toscane met pesto, champignons en prosciutto

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via