Heb jij al eens van Scarpaccia gehoord? Deze traditionele plaattaart uit Italië wordt gemaakt van Parmezaanse kaas, courgette en rode ui. Wij voegen er aardappelen aan toe om hem vullender te maken. Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens een Italiaanse avond!
Scarpaccia is een traditionele hartige taart afkomstig uit Toscane, specifiek uit de regio rond Viareggio. Het gerecht wordt gemaakt met courgette, uien, eieren, bloem, olijfolie en kruiden zoals tijm of rozemarijn. De naam Scarpaccia betekent letterlijk oude schoen in het Italiaans, een knipoog naar het eenvoudige, rustieke karakter van het gerecht. Oorspronkelijk was het een boerengerecht, ontstaan als manier om courgettes tijdens het seizoen optimaal te benutten. Er zijn twee bekende varianten van Scarpaccia: een hartige variant uit de kuststreek van Toscane en een zoetere variant uit de provincie Lucca. Beide worden bereid in een dunne laag en gebakken tot een heerlijke, knapperige textuur met een zachte binnenkant. Scarpaccia is niet te vergelijken met pizza, maar lijkt meer op een plaattaart! Scarpaccia is perfect als lichte lunch, bijgerecht of borrelhapje. Combineer het met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Toscaanse ervaring.
Ondanks dat Scarpaccia authentiek is, heeft het veel gelijkenissen met andere gerechten uit andere landen. Denk aan de Franse quiche Lorraine, een klassiek ovengerecht waarbij eieren, room en groenten met spek worden gecombineerd en geserveerd in een knapperige deegbodem. Of wat dacht je van tarte flambée, een dunne krokante taart met een laagje crème fraîche, uien en spek. Dit flammkuchen recept komt uit de Elzas in Frankrijk. In Griekenland heb je weer de zucchini fritters, courgettekoekjes met kruiden en feta. Ook altijd lekker: Spaanse tortilla. De klassieker maak je natuurlijk met aardappelen en ei, maar je hebt ook de tortilla de Calabacín, een tortilla met courgette in de hoofdrol.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment