Scarpaccia Met Parmezaanse Kaas
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Scarpaccia met Parmezaanse kaas

Heb jij al eens van Scarpaccia gehoord? Deze traditionele plaattaart uit Italië wordt gemaakt van Parmezaanse kaas, courgette en rode ui. Wij voegen er aardappelen aan toe om hem vullender te maken. Heerlijk om te serveren als bijgerecht tijdens een Italiaanse avond!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Scarpaccia met Parmezaanse kaas

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
40 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en rasp in dunne plakjes. Snijd de courgette in dunne plakjes. Pel en snijd de rode ui in dunne plakjes. Rasp de Parmezaanse kaas. Meng de aardappelen, courgette, rode ui, ei, tarwebloem, maïzena, geraspte Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden en wat peper en zout in een kom en roer tot een egaal mengsel.
2
Vet een ronde bakvorm in met de olijfolie. Verdeel de scarpaccia in de bakvorm en zet deze voor 40 min. in de oven. Laat kort afkoelen.

Een Italiaanse delicatesse

Scarpaccia is een traditionele hartige taart afkomstig uit Toscane, specifiek uit de regio rond Viareggio. Het gerecht wordt gemaakt met courgette, uien, eieren, bloem, olijfolie en kruiden zoals tijm of rozemarijn. De naam Scarpaccia betekent letterlijk oude schoen in het Italiaans, een knipoog naar het eenvoudige, rustieke karakter van het gerecht. Oorspronkelijk was het een boerengerecht, ontstaan als manier om courgettes tijdens het seizoen optimaal te benutten. Er zijn twee bekende varianten van Scarpaccia: een hartige variant uit de kuststreek van Toscane en een zoetere variant uit de provincie Lucca. Beide worden bereid in een dunne laag en gebakken tot een heerlijke, knapperige textuur met een zachte binnenkant. Scarpaccia is niet te vergelijken met pizza, maar lijkt meer op een plaattaart! Scarpaccia is perfect als lichte lunch, bijgerecht of borrelhapje. Combineer het met een frisse salade en een glas witte wijn voor een authentieke Toscaanse ervaring.

Vergelijkbare gerechten uit andere landen

Ondanks dat Scarpaccia authentiek is, heeft het veel gelijkenissen met andere gerechten uit andere landen. Denk aan de Franse quiche Lorraine, een klassiek ovengerecht waarbij eieren, room en groenten met spek worden gecombineerd en geserveerd in een knapperige deegbodem. Of wat dacht je van tarte flambée, een dunne krokante taart met een laagje crème fraîche, uien en spek. Dit flammkuchen recept komt uit de Elzas in Frankrijk. In Griekenland heb je weer de zucchini fritters, courgettekoekjes met kruiden en feta. Ook altijd lekker: Spaanse tortilla. De klassieker maak je natuurlijk met aardappelen en ei, maar je hebt ook de tortilla de Calabacín, een tortilla met courgette in de hoofdrol.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?