Tortilla Espagñola
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Tortilla Española

Tortilla Española, zoals de naam al doet vermoeden, komt van oorsprong uit de Spaanse keuken. Een tortilla is ook wel een dikke omelet. Niet zo gek dus dat de basis ingrediënten van het recept eieren en aardappelen zijn. Lekker om zowel warm als koud te serveren!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten

Recept tortilla española

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
30 min
Totale tijd
1u 0min
Kookmodus
1
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verhit 1/3 van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 min. aan. Draai het vuur laag en laat de ui in ongeveer 20 min. karamelliseren, roer regelmatig door.
2
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in plakjes van 0,5 cm dik. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de chorizo in halve plakjes.
3
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de chorizo 2 tot 4 min. aan in de droge pan, tot deze het vet begint los te laten. Schep de chorizo uit de pan.
4
Voeg 1/3 van de olijfolie toe aan het bakvet van de chorizo. Voeg de aardappelschijfjes toe en bak 8 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nogmaals 2 min.
5
Klop de eieren los. Meng de aardappel en ui goed door elkaar. Voeg het ei toe, roer goed door en laat het geheel 15 min. rusten.
6
Verhit de rest van de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Meng de chorizo door het aardappelmengsel en schep het geheel in de pan. Draai het vuur laag en dek de pan af met het deksel. Gaar de tortilla 15 min. op laag vuur.
7
Schuif een groot bord over de pan en draai het geheel in een vloeiende beweging om. Schuif de tortilla terug in de pan en gaar nog 5 min. op de andere kant.
8
Snijd ondertussen de bosui in schuine ringen. Pluk de peterselie en hak grof. Strooi vlak voor serveren de bosui en peterselie over de tortilla.

Spaanse tortilla’s

De Spaanse tortilla, ook wel bekend als de aardappeltortilla, is een gerecht dat met slechts een aantal ingrediënten in de oven bereid kan worden. Over het algemeen bestaat de basis van dit recept uit een mengsel van aardappel, ei en olijfolie. Vaak zijn ui en knoflook ook een van de basis ingrediënten om meer smaak te geven aan de tortilla. Er zijn talloze varianten van de tortilla en je kunt er eindeloos mee variëren. Denk aan combinaties met spinazie, paprika, champignons, chorizo of tonijn. Ben je helemaal gek van vis? Probeer dan de Spaanse tortilla met kabeljauw. Of de tortilla met ansjovis is ook een echte aanrader! Je kunt de tortilla als hoofdgerecht serveren met een frisse salade of juist in stukken gesneden als tapas. Ga op zoek naar jouw favoriete combinatie en probeer het zelf! Wist je dat de dikte per Spaanse tortilla ook nog enorm kan variëren? Zo durven sommige koks het aan om tortilla’s van wel 10 cm hoog te maken.

Andere Spaanse specialiteiten

Wat houden we van de Spaanse keuken! Het bevat allerlei heerlijke lekkernijen. Ook voor hoofdgerechten ben je in de Spaanse keuken op de juiste plek. We kennen allemaal wel de klassieker uit Spanje: de paella! Je kunt ook met paella recepten blijven variëren. In de meeste gevallen wordt paella met zeevruchten geserveerd. Heb je liever een vegetarische variant? Probeer dan de paella met gegrilde groenten en olijven. Een andere specialiteit die we allemaal wel kennen uit Spanje is de chorizo. Dit is een gekruid varkensvlees wat in veel gerechten wordt verwerkt. Zo is het bijvoorbeeld een enorme smaakmaker in de romescosoep, maar zo zien we chorizo ook weleens terug in een paella.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via