Klassieke Quiche Lorraine 0002 2 High Res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Klassieke quiche Lorraine

De quiche Lorraine is ontstaan in de Franse regio Lotharingen. De hoofdingrediënten van quiche Lorraine zijn room, eieren en spek. Leuk weetje: de naastgelegen regio Elzas heeft als typisch streekgerecht de flammkuchen, waarbij spek ook een van de belangrijkste ingrediënten is. Voor de quiche kun je twee verschillende soorten deeg gebruiken: korstdeeg of bladerdeeg. Het klassieke recept wordt gemaakt van korstdeeg, maar om tijd te besparen kun je ook kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept klassieke quiche lorraine

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
45 min
Totale tijd
1u 30min
Kookmodus
1
Meng de roomboter, bloem, 1 ei, het water en een snufje zout en kneed tot een glad deeg. Voeg eventueel nog een extra eetlepel water toe als het deeg te korrelig is.
2
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast. Snijd intussen de prei in halve ringen, plaats in een zeef en spoel goed schoon.
3
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekjes 3 min. tot het meeste vet eruit is. Voeg de prei toe en laat 3 min. meebakken. Laat het geheel uitlekken in een zeef.
4
Rasp de Gruyère. Klop de overgebleven eieren los in een grote kom en meng met de Gruyère, kookroom en nootmuskaat. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
5
Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg ongeveer 3-4 cm groter dan de quichevorm. Plaats het deeg in de vorm, druk de randen goed aan en verwijder het deeg dat over de randen valt.
6
Prik gaatjes in het deeg met een vork. Vul het deeg met bakbonen en bak het 15 min. in de oven. Verwijder de bakbonen en bak nog 5 min. in de oven.
7
Verdeel de spekjes en prei over de bodem van de quiche. Schenk het ei-room mengsel over de vulling. Bak de quiche nog 20 tot 25 min. in de oven.

Een Franse klassieker: quiche Lorraine

Quiche Lorraine is een klassiek Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lotharingen (Lorraine) in het noordoosten van Frankrijk. Het is een hartige taart met als belangrijkste ingrediënten spekjes en Gruyèrekaas, samen met een romige vulling van eieren en room.

De oorsprong van de quiche Lorraine gaat terug tot de Middeleeuwen, toen de taart nog geen spek bevatte en gevuld werd met een mengsel van eieren en room. Pas later werden er spekjes aan toegevoegd, wat de taart zijn kenmerkende smaak geeft.

Het deeg van een quiche Lorraine wordt traditioneel gemaakt met bloem, boter, zout en water. Het wordt met de hand gekneed en vervolgens uitgerold tot een dunne plak, die in een taartvorm wordt gelegd en wordt voorzien van een vulling van spekjes, kaas en een mengsel van eieren en room.

Quiche Lorraine is een veelzijdig gerecht dat zowel warm als koud gegeten kan worden. Het is een heerlijk gerecht voor bij de lunch of als onderdeel van een brunch. Je kunt het ook serveren als hoofdgerecht met een frisse salade erbij.

Meer overheerlijke quiches

Wil je naast de quiche Lorraine variëren met andere lekkere quiches? Dat kan! Bekijk hier alle quiche recepten op Eatertainment.nl. Een echte aanrader is de mini quiche met broccoli en Manchego. Ontzettend leuk als voorgerecht en als je iets overhoudt kun je er de volgende dag van genieten als lunch. Of maak deze verrukkelijke quiche met kip, paprika en prei. De quiche is zowel warm als koud ontzettend lekker!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Ei
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via