Dé TikTok hype waar je niet omheen kan: smashed gyoza! Het lekkerste Oosterse streetfood op makkelijke wijze. Je maakt deze hapjes in hele korte tijd, maar het ziet er meteen spectaculair uit. Leuk voor tijdens de (Oud & Nieuw) borrel!
Gyoza, ook bekend als jiaozi in het Chinees, zijn deegwaren gevuld met vlees, groenten of een combinatie daarvan. Hoewel het tegenwoordig als een populair Japans gerecht wordt beschouwd, heeft het zijn oorsprong in China.
De geschiedenis van gyoza gaat terug tot meer dan duizend jaar geleden in China, waar jiaozi werden gemaakt en gegeten tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest. Het deeg, gemaakt van tarwebloem, water en zout, wordt gevuld met gehakt varkensvlees, kool, prei en kruiden. Vervolgens worden de dumplings gestoomd, gekookt of gebakken.
In de vroege 20e eeuw werden jiaozi geïntroduceerd in Japan, waar ze bekend werden als ‘gyoza’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog keerden veel Japanners die in China hadden gewoond terug naar Japan en brachten ze gerechten zoals gyoza mee. In Japan werden verschillende regionale variaties van gyoza ontwikkeld, waaronder de bekende gebakken gyoza.
Tegenwoordig zijn gyoza populair over de hele wereld en worden ze vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht in Japanse restaurants. De vulling en bereidingswijze kunnen variëren, maar het basisconcept van deeg gevuld met hartige ingrediënten blijft behouden.
Dit recept voor smashed gyoza is een ware hit op TikTok. In plaats van de dumplingvellen te vullen, kies je ervoor om ze te beleggen met allerlei lekkernijen. Kies jij voor de klassieke gyoza? Maak dan deze gyoza dumplings gevuld met gehakt of kies voor een pittige dumplingsoep.
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment