Smashed gyoza met garnalen
Niveau
Gemiddeld
Tijd
20 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Smashed gyoza met garnalen

Dé TikTok hype waar je niet omheen kan: smashed gyoza! Het lekkerste Oosterse streetfood op makkelijke wijze. Je maakt deze hapjes in hele korte tijd, maar het ziet er meteen spectaculair uit. Leuk voor tijdens de (Oud & Nieuw) borrel!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

10 personen
Ingrediënten

Recept smashed gyoza met garnalen

Kookmodus
Bereidingstijd
20 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
20 min
Kookmodus
1
Hak de garnalen fijn tot je een soort pasta hebt. Hak de bosui, koriander en gember fijn en pel en snijd de knoflook fijn. Doe alles samen in een kom met de sojasaus, ⅔ van de sesamolie en wat peper en zout.
2
Verhit de overige sesamolie in een koekenpan. Schep 1 el van het mengsel op een dumplingvel en leg het vel met het garnalenmengsel omhoog in een pan en druk (smash) het mengsel aan met de bolle kant van een lepel. Bak 2 min. totdat de onderkant krokant begint te worden. Voeg dan 1 el water toe en draai om zodat de kant met de garnalen ook wordt gebakken. Bak opnieuw 2 min. Herhaal voor de overige dumplingvellen.
3
Garneer de smashed gyoza met de sesamzaadjes en srirachamayonaise.

Waar komt gyoza vandaan?

Gyoza, ook bekend als jiaozi in het Chinees, zijn deegwaren gevuld met vlees, groenten of een combinatie daarvan. Hoewel het tegenwoordig als een populair Japans gerecht wordt beschouwd, heeft het zijn oorsprong in China.

De geschiedenis van gyoza gaat terug tot meer dan duizend jaar geleden in China, waar jiaozi werden gemaakt en gegeten tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest. Het deeg, gemaakt van tarwebloem, water en zout, wordt gevuld met gehakt varkensvlees, kool, prei en kruiden. Vervolgens worden de dumplings gestoomd, gekookt of gebakken.

In de vroege 20e eeuw werden jiaozi geïntroduceerd in Japan, waar ze bekend werden als ‘gyoza’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog keerden veel Japanners die in China hadden gewoond terug naar Japan en brachten ze gerechten zoals gyoza mee. In Japan werden verschillende regionale variaties van gyoza ontwikkeld, waaronder de bekende gebakken gyoza.

Tegenwoordig zijn gyoza populair over de hele wereld en worden ze vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht in Japanse restaurants. De vulling en bereidingswijze kunnen variëren, maar het basisconcept van deeg gevuld met hartige ingrediënten blijft behouden.

Dit recept voor smashed gyoza is een ware hit op TikTok. In plaats van de dumplingvellen te vullen, kies je ervoor om ze te beleggen met allerlei lekkernijen. Kies jij voor de klassieke gyoza? Maak dan deze gyoza dumplings gevuld met gehakt of kies voor een pittige dumplingsoep.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Schaaldieren
  • Gluten
  • Sesamzaad
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via