In samenwerking met:
Soenzenkerstboom
Niveau
Gemiddeld
Tijd
2u 30min
Vrij van vis
Vrij van vlees

Soezenkerstboom

Zo’n kerstboom gemaakt van soezen op tafel is een waar kunstwerk. Laat de kinderen helpen, zodat de soezenboom een kunstwerk van de hele familie is. Zeker weten dat dat een groot feest wordt!

Dit recept of andere Allerhande recepten proberen? Kom wekelijks de lekkerste gerechten proeven in de Albert Heijn Kookstudio’s! Bekijk hier de opkomende proeverijen en kom gezellig langs.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

20 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept soezenkerstboom

Kookmodus
Bereidingstijd
2u 30min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
2u 30min
Kookmodus

Bereidingswijze decoreren soezen

1
Leg wat vellen bakpapier klaar op het werkblad of op een tafel. Verkruimel de gevriesdroogde frambozen tot fijn kruim.
2
Smelt 300 gr witte chocolade au bain­marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Meng met ⅛ tl blauwe kleurstof en ½ tl rode kleurstof tot een rozerode kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el zonnebloemolie.
3
Doop ca. 34 bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de rozerode chocolade. Bestrooi de helft ervan met wat frambozenkruim en laat alle soezen met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op het bakpapier.
4
Smelt 200 gr witte chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Meng met 1 tl blauwe kleurstof en ½ tl rode kleurstof tot een egaal paarse kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el zonnebloemolie.
5
Doop ½ van de overige slagroomsoesjes met de bolle kant in de paarse chocolade en bestrooi de helft ervan direct met wat strooimix. Laat alle soesjes met de gedecoreerde kant omhoog op het bakpapier opdrogen.
6
Smelt de overige witte chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Doop de rest van de bevroren slagroomsoesjes in de witte chocolade en laat opdrogen op bakpapier.
7
Besprenkel de bolle kant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes zigzaggend met wat witte chocolade. Bestrooi direct met wat strooimix en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
8
Smelt de melkchocolade au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met een laag kokend water. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Besprenkel de opgedroogde rozerode soesjes zigzaggend met wat melkchocolade, bestrooi met de overige strooimix en laat opdrogen. Bewaar de overige gesmolten melkchocolade.
9
Besprenkel de opgedroogde paarse soesjes zigzaggend met de rozerode chocolade (warm dit eventueel opnieuw op). Bestrooi direct met wat frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
10
Besprenkel de opgedroogde soesjes met witte chocolade zigzaggend met de rozerode chocolade. Bestrooi met het overige frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant opdrogen op bakpapier.
11
Bestuif de bovenkant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes met de gouden glitterspray. Doe dit ook met de rosé gouden glitterspray bij de overige 8 chocoladesoesjes. Je kan ook een keukenkwast gebruiken. Laat opdrogen op bakpapier.

Bereidingswijze opbouwen soezenkerstboom

1
Leg de macarons en versierde soezen klaar. Zet de stapelbare toren in elkaar op een schaal of groot bord. Begin onderaan met opbouwen. Prik je soesjes met behulp van de cocktailprikkers dicht op elkaar in de toren. De onderste rij bestaat uit ca. 12 soezen.
2
Verwarm ondertussen de overgebleven melkchocolade eventueel opnieuw. Doop de macarons met 1 zijkant in de gesmolten chocolade en plak in elke rij 1 of 2 macarons tussen de soesjes in.
3
Uiteindelijk heb je een soezenboom van ca. 9 rijen met af en toe een macaron ertussen. Het is niet erg als je nog iets van de serveertoren tussen de soezen ziet. Dit vul je op in de volgende stappen.

Bereidingswijze versieren soezenkerstboom

1
Houd 1 gedroogd sinaasappelschijfje apart en knip de rest doormidden. Steek de halve schijfjes her en der tussen de soezen.
2
Doop frambozen en blauwe bessen licht in gesmolten chocolade en plak ze tussen en op de soezen. Doe dit ook met rode druiven en met gouden crunchparels. Versier de soezenboom met gevulde sterren op cocktailprikkers. Dit kan in de soezen, maar ook ertussen.
3
Maak decoratielint vast met wat chocolade en wikkel rondom de boom (naar beneden). Steek het achtergehouden sinaasappelschijfje als piek op de bovenkant. Voilà: klaar is de boom!

Bereidingstip: maak ruimte in je koelkast. De soezen kan je 1 dag van tevoren decoreren en op de serveertoren prikken tot en met het opbouwen van de soezenboom. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast tot gebruik en maak de laatste stappen vlak voor serveren af.

Algemeen: minder gasten? Gebruik alleen de bovenkant van de toren, hier passen ca. 45 soezen op, voor ca. 10 personen.

Bereidingstip: je kan de soezenkerstboom ook maken met een grote spitskool als basis. Pak de spitskool met verpakking en al in met aluminiumfolie en prik de soesjes erop volgens het recept. Alle soesjes op? Maak een stoof of soep van de spitskool.

Bereidingstip: gebruik maatlepels voor de kleurstof om de exacte kleur te krijgen.

Algemeen: let op! Laat je gasten weten dat er prikkers in de soesjes zitten.

Resttip: soesjes over? Serveer ze om de kerstboom heen op de schaal. Of proef alvast lekker voor in de keuken!

Een grand dessert gemaakt van soezen

Het ziet er spectaculair uit, het smaakt altijd lekker en het is helemaal niet moeilijk om te maken: een grand dessert gemaakt van soezen! Hoewel deze soezenkerstboom veel stappen heeft, is het vooral het decoreren van de soezen. Je dipt ze namelijk in verschillende kleuren chocolade voor een feestelijk effect. Tijdens het opbouwen voeg je daar nog wat lekkere macarons aan toe, top je het af met vers fruit als frambozen, blauwe bessen en rode druiven en maak je het compleet met gevulde sterren van praliné en gedroogde sinaasappelschijfjes. Een spectaculair kerst recept dat prachtig is!

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Gluten
  • Ei
  • Noten
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via