Bloemkoolpolenta Met Geroosterde Bloemkool, Champignons En Basilicumolie
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Bloemkoolpolenta met geroosterde bloemkool, champignons en basilicumolie

Eens iets anders dan aardappelen, rijst of pasta? Probeer polenta! Dit is een Italiaans gerecht gemaakt van maismeel dat op veel verschillende manieren gegeten kan worden. Je kunt het koken en daarna meteen eten, maar het ook koken, laten afkoelen en vervolgens opbakken. In dit recept maken we het met bloemkool en champignons. Een heerlijk vegetarisch gerecht!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept bloemkoolpolenta met geroosterde bloemkool, champignons en basilicumolie

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de helft van de bloemkool in kleine roosjes. Meng met ¼ van de olijfolie en paprikapoeder en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Rooster de bloemkool 20 min. in de oven.
2
Pluk ¼ van de basilicum en hak fijn. Maal de rest van de basilicum en de rest van de olijfolie met behulp van een staafmixer in een maatbeker.
3
Breng de groentebouillon aan de kook. Hak ondertussen de rest van de bloemkool fijn. Voeg de bloemkool en het maismeel toe aan de groentebouillon en roer goed door. Dit is de polenta. Zet het vuur laag en laat 10 min. verder garen, roer regelmatig door. Breng verder op smaak met peper en zout.
4
Pel ondertussen de sjalot en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de kastanjechampignons in vieren. Verhit ½ van de basilicumolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de champignons 5 min. aan.
5
Zet het vuur naar middelhoog, voeg de sjalot en knoflook toe en bak 3 min. mee. Breng de champignons op smaak met peper en zout. Rasp de Parmezaanse kaas en roer deze kort voor serveren door de polenta.
6
Verdeel de polenta over de borden. Verdeel de geroosterde bloemkool en champignons over de polenta en maak het gerecht af met de rest van de basilicumolie en gehakte basilicum.

Polenta: wat is het en wat kun je ermee?

Polenta is een gerecht dat gemaakt wordt van maïsmeel en water of bouillon. Het is een veelzijdig ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden bereid. Zo kan polenta worden geserveerd als een pap, vergelijkbaar met havermout of rijstepap, maar ook als een hartig gerecht zoals polenta-frietjes, gestoomde polenta, of als vervanger voor aardappelpuree. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor polenta peperonata met gegrilde biefstuk en combineer twee Italiaanse klassiekers in één: polenta én peperonata. Peperonata is een klassiek Italiaans groentegerecht wat je met van alles kunt combineren. De combinatie met de romige polenta is hemels!

Een populaire manier om polenta te serveren is door het te grillen of bakken, bijvoorbeeld als een korst op een hartige taart, of als topping op een ovenschotel. Polenta kan ook geserveerd worden met geroosterde groenten, paddenstoelen, kaas of vlees als een volwaardige maaltijd. Zoals we doen in dit recept!

Polenta is ontstaan als een voedzaam en goedkoop gerecht dat door boeren en arbeiders in Noord-Italië werd gegeten. Het gerecht dateert terug tot de Romeinse tijd en werd oorspronkelijk gemaakt van speltmeel of andere granen. Toen maïs uit de Nieuwe Wereld werd geïntroduceerd in Europa, werd het een populaire vervanger voor de duurdere granen. Polenta werd langzaam gekookt boven een open vuur en voortdurend geroerd om klonten te voorkomen. Het werd vaak geserveerd als bijgerecht bij vlees, wild of paddenstoelen en was een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken. Tegenwoordig wordt polenta nog steeds veel gegeten in Italië en is het een populair ingrediënt in de internationale keuken.

Meer gezonde recepten

Deze lekkere bloemkoolpolenta is een goede variatie voor je weekmenu boordevol groenten. Zoek je nog meer recepten om je weekmenu aan te vullen? Kies dan een van de gezonde recepten en geniet!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via