Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Gelderse morenstamp

Voor deze Gelderse morenstamp gebruiken we niet alleen aardappelen, maar ook pastinaak. Dit gerecht heeft zijn naam te danken aan de vroegere benaming van pastinaken; lang geleden werd deze groentesoort namelijk ook wel ‘moren’ genoemd. In de Achterhoek en in andere delen van Gelderland is deze stamppot een bekend gerecht. Hoog tijd dat je deze stamppot leert kennen, want het is een superlekker gerecht!

Mijn menu planner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept gelderse morenstamp

Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
10 min
Totale tijd
40 min
1
Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen en pastinaak in een pan net onder water en voeg een snufje zout toe. Breng aan de kook en kook in ongeveer 20 min. gaar.
2
Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd intussen de bosui in ringen. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes in 5 tot 8 min. in het eigen vet. Voeg de laatste 2 min. de gesneden bosui toe.
3
Giet de aardappelen af en voeg de melk, roomboter en de helft van de mosterd toe. Stamp het geheel door elkaar met een pureestamper. Voeg de spekjes en bosui toe en roer door de stamppot.
4
Serveer de stamppot met de rookworst en de rest van de mosterd.

Wat is de smaak van pastinaak?

Pastinaak heeft een licht zoetje en ligt qua smaak tussen wortel en knolselderij in. In de middeleeuwen, nog voor de komst van de aardappel, waren pastinaken een belangrijk onderdeel in ons eetpatroon. Maar waar pastinaak lang geleden een geliefde groente was, wordt de groentesoort tegenwoordig geschaard onder de vergeten groenten. Wat ontzettend jammer is! Gelukkig is de pastinaak bezig aan een opmars en komt het weer steeds vaker voor in verschillende gerechten.

Zo kun je naast deze Gelderse Morenstamp ook deze verrukkelijke pastinaakstamppot met boerenkool en kabeljauw maken. Ook lekker, deze aubergine schnitzel met pastinaakpuree! Check onze receptenpagina voor nog meer recepten met pastinaak en laat je inspireren!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via