Geroosterde Knoflook En Pesto Focaccia
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Geroosterde knoflook-pesto focaccia

Er gaat niets boven de geur van versgebakken focaccia in je huis. Met dit recept maak je je eigen focaccia helemaal zelf. We gaan voor een variant met geroosterde knoflook, mozzarella en een zelfgemaakte pesto. Heerlijk als borrelbrood dankzij de volle smaak en de zachte binnenkant.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

6 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Geroosterde knoflook-pesto focaccia

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
1u 30min
Totale tijd
2u 0min
Kookmodus
1
Meng de gist met het lauwwarme water en laat 5 min. staan. Voeg de bloem, het zout en 50 ml olijfolie toe en kneed 10 min. tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme plek.
2
Vet een bakvorm in met 10 ml olijfolie en verdeel het deeg over de bakvorm. Druk lichtjes aan en laat 30 min. rijzen.
3
Pel ondertussen 15 teentjes knoflook. Verwarm 15 ml olijfolie in een pan en bak de knoflookteentjes goudbruin in 8-10 min.
4
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Druk met de vingers kuiltjes in het deeg. Verdeel de gebakken knoflook en mozzarella over het deeg. Bak 25–30 min. in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.
5
Maak ondertussen de pesto. Pluk de blaadjes van het basilicum en pel de overige knoflook. Voeg de knoflook, basilicum, zeezout vlokken, pijnpoompitten, Parmezaanse kaas en 35 ml olijfolie toe aan een keukenmachine en maal fijn. Schep de pesto in een spuitzak met spuitmondje.
6
Haal de focaccia uit de oven en laat iets afkoelen voor het serveren. Verdeel de pesto over de focaccia en serveer direct.

Tip: ga je de focaccia al van tevoren bereiden? Top de focaccia pas nét voor het serveren af met de zelfgemaakte pesto. Bewaar dan de pesto tot gebruik in de koelkast.

Tip: deze focaccia is ook heerlijk om te serveren als bijgerecht bij bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep of als aanvulling op een salade recept.

Maak je eigen focaccia

Zelf brood bakken is lekker, ontzettend leuk om te doen en ook nog eens praktisch. Komen er dit weekend vrienden of familieleden borrelen? Maak een dag van tevoren of de ochtend zelf een zelfgemaakte, versgebakken focaccia. Binnen een paar uur serveer je al de focacia op tafel. Lekker om te serveren met zelfgemaakte dips zoals hummus of pesto, of te beleggen met verse ingrediënten. Zo is deze geroosterde knoflook-pesto focaccia heerlijk om te maken voor bij de borrel. We maken het focaccia deeg helemaal zelf en bakken het vervolgens met geroosterde knoflook en mozzarella gaar in de oven. De zelfgemaakte pesto gaat als laatste over de focaccia, vlak voordat je deze serveert.

Een ander lekker recept dat je kan maken, is een gevulde focaccia met artisjok en olijven. De lekkere vulling van artisjokken en olijven zorgen voor een Italiaanse smaaksensatie, extra textuur én kleur. Ben je een zoetekauw? Ga dan voor een citroen rood fruit focaccia. De naam zegt het al: de focaccia brengen we op smaak met citroen en toppen we af met rood fruit als frambozen, blauwe bessen en bramen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Noten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?