In samenwerking met:
Misosoep Met Pastinaak 2
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Misosoep met pastinaak

Een van de meest populaire Japanse gerechten is misosoep. We kiezen in dit recept voor een snelle variant met weinig ingrediënten, waardoor je de soep in no time op tafel tovert. Eet smakelijk!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept misosoep met pastinaak

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Snijd de pastinaak in plakken. Snijd de krulpeterselie grof.
2
Verhit een pan met de olijfolie en bak de pastinaak 5 min. Voeg de miso, basis groentesoep en 3 potten water toe en roer goed door. Breng de soep aan de kook en laat in 15 min. zachtjes gaarkoken.
3
Verhit ondertussen een kleine koekenpan en rooster de zonnebloempitten 5 min.
4
Pureer de soep met een staafmixer of in een blender glad. Breng op smaak met peper en zout.
5
Verdeel de soep over de kommen en garneer met de krulpeterselie, zonnebloempitten en soepcroutons.

Tip: heb je oud brood over? Maak dan zelf de soepcroutons door het brood in kleine blokjes te snijden en te roosteren in de oven met olie.

Wat is miso voor ingrediënt?

Miso is een traditioneel Japans ingrediënt dat wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken. Het is een pasta gemaakt door gefermenteerde sojabonen, zout en vaak ook granen zoals rijst of gerst. De fermentatie wordt uitgevoerd door schimmels, zoals Aspergillus oryzae, en bacteriën, zoals verschillende stammen van de Bacillus-soort. Klinkt niet heel aantrekkelijk, maar het is een heerlijke smaakmaker én het wordt vaak verwerkt in koolhydraatarme recepten en gezonde gerechten.

Miso heeft een rijke umami-smaak, wat het een complexe en hartige smaak geeft. De kleur en smaak van miso kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de fermentatietijd. Er zijn drie hoofdsoorten miso:

  1. Shiro Miso (witte miso): gemaakt van gefermenteerde sojabonen en rijst of gerst. Het heeft over het algemeen een mildere smaak en een lichtere kleur.
  2. Aka Miso (rode miso): gemaakt van gefermenteerde sojabonen met een grotere hoeveelheid zout en vaak gerst of ander graan. Het heeft een diepere smaak en een rijkere kleur.
  3. Awase Miso (gemengde miso): een combinatie van zowel witte als rode miso, wat resulteert in een gebalanceerde smaak.

Miso wordt veel gebruikt in de Japanse keuken om gerechten als soepen, sauzen, marinades en dressings op smaak te brengen. Het kan ook als basis dienen voor misosoep zoals in dit recept. Andere smaakvolle recepten met miso zijn deze portobello miso burger met guacamole en de miso ramen met shiitake en edamame boontjes. Heb je binnenkort een borrel op de planning staan? Probeer dan eens deze lekkere gember-miso edamame dip!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Pinda
  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja
  • Noten

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?