Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Salade van gegrilde groenten van de BBQ

Een avondje barbecueën staat vaak in het teken van allerlei (en vooral veel) soorten vlees. Steeds vaker wordt er ook vis bereid op de barbecue én geroosterde groenten. Hoe leuk is het om een salade te maken met gegrilde groenten van de BBQ? Je kunt dit gerecht serveren als hoofdgerecht, maar natuurlijk is het ook heel erg geschikt als bijgerecht voor bij een uitgebreide barbecue avond.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Recept salade van gegrilde groenten van de bbq

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Snijd de aubergine en courgette in plakjes van 1 cm. Snijd de paprika in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier en zet apart. Steek de barbecue aan.
2
Pel de knoflook en hak fijn. Pluk de takjes oregano en peterselie en hak grof. Snijd de helft van de citroen in partjes, pers het sap uit de andere helft van de citroen. Meng het citroensap met de knoflook, chilivlokken, oregano, peterselie en helft van de olijfolie.
3
Verdeel de rest van de olijfolie over de aubergine, courgette en paprika. Gril de aubergine 3 tot 4 min. per kant op de barbecue. Gril de courgette en paprika 2 tot 3 min. per kant op de barbecue. Snijd de stukken paprika vervolgens in vieren.
4
Meng de gegrilde groenten met de kikkererwten en rucola en maak aan met de dressing. Verdeel de salade over de borden en serveer met een partje citroen.

Tip: heb je geen barbecue, gril dan de groenten in een grillpan op middelhoog vuur.

Barbecueën: een eeuwenoude traditie

Barbecueën heeft een oude oorsprong die teruggaat tot de prehistorie, toen de mens leerde vuur te maken. Het roosteren van voedsel boven een open vuur bood voordelen zoals het doden van bacteriën, het verbeteren van de smaak en het verzachten van vlees. Hoewel de exacte oorsprong moeilijk te achterhalen is, wordt aangenomen dat het woord ‘barbecue’ afkomstig is van het Taíno-woord ‘barbacoa’, dat verwees naar een houten rek dat gebruikt werd om vlees boven vuur te roosteren. Dit werd later overgenomen door de Spaanse kolonisten en verspreid over Amerika. In de loop van de tijd ontwikkelden verschillende culturen hun eigen unieke barbecuestijlen, zoals de Amerikaanse regionale stijlen (Texas, Carolina, Kansas City), Zuid-Afrikaanse braai en Argentijnse asado. Barbecueën heeft niet alleen een culinaire betekenis gekregen, maar is ook een sociale gelegenheid geworden waarbij mensen samenkomen om te genieten van lekker eten en elkaars gezelschap.

Meer barbecue recepten

Ben je nieuwsgierig naar meer barbecue recepten? Probeer eens deze garnalenpakketjes of de Argentijnse steak met salsa verde. Beide ontzettend smaakvolle gerechten! Wil je naast dit koolhydraatarme recept met gegrilde groenten een andere BBQ-salade proberen? Ga dan voor de Griekse maaltijdsalade. Ook een salade met gegrilde groenten, maar dan gecombineerd met aardappelen en halloumi.

Ontdek alle barbecue recepten op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat geen allergenen

    Voedingswaarden

    Per 1 persoonsportie

    Voedingswaarden

    Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

    Vind je dit leuk?

    Gemaakt door Eatertainment

    Delen via