Ontdek alles wat je moet weten over seizoensgroenten op deze pagina. Leer welke groenten op hun best zijn tijdens elk seizoen en ontdek heerlijke recepten om te genieten van de verse oogst. Van knapperige lentegroenten tot hartige herfstfavorieten! Laat jezelf inspireren door de recepten met seizoensgroenten. Op deze pagina vind je per maand de groenten die dan in het seizoen zijn.
Wat is een echte lente groente? Wij hebben het antwoord voor je! Seizoensgroenten in de lente zijn een feestje voor liefhebbers van verse en knapperige groenten. In de lente komen een aantal favorieten van ons weer in het seizoen. Groenten waarmee je eindeloos kan variëren, maak er bijvoorbeeld een lekkere pasta mee of een soep waarin je een lente seizoensgroente verwerkt!
We beginnen met de seizoensgroenten van maart. In maart zijn er verschillende seizoensgroenten beschikbaar in Nederland. Enkele voorbeelden van groenten die in maart op hun best zijn, zijn spinazie, raapstelen, radijsjes, prei, broccoli, bloemkool, champignons, spruitjes en wortelen.
April is de maand waarin het witte goud beschikbaar komt! Een maand waar wij met z’n allen altijd heel erg naar uitkijken. Meer seizoensgroenten van april zijn tuinbonen, lente ui, venkel en courgette. Verder lijken de groenten in april een beetje op die in mei, namelijk raapstelen, spinazie en radijsjes.
In mei zijn er verschillende seizoensgroenten beschikbaar. Waar het in april echt nog lente is, zien we in mei vaak de overgang naar de zomer al een beetje beginnen. Veel groenten zijn zowel in april als in mei in het seizoen, maar in mei zie je bijvoorbeeld meer de sperziebonen, doperwten en snijbieten. Ontdek hieronder recepten met de seizoensgroenten van mei!
Maak je recepten nog lekkerder door te kiezen voor lokale producten. Hoe? Wanneer je kiest voor Boerschappen! Boerschappen werkt namelijk met lokale boeren en producten waarmee ze heerlijke maaltijdboxen creëren. Het is niet alleen gemakkelijker voor je, maar je draagt ook nog eens je steentje bij aan een duurzamere wereld.
Ontdek de smakelijke overvloed van zomergroenten, rechtstreeks van het seizoen naar je bord. Seizoensgroenten in de zomer zijn heerlijk en voedzaam. Geniet van de frisheid van komkommers, sappige tomaten, zoete mais, knapperige paprika’s en courgette. Deze zomerse groenten zijn niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Voeg ze toe aan salades, roerbakgerechten of gril ze op de barbecue voor een gezonde en kleurrijke maaltijd.
Enkele voorbeelden van seizoensgroenten die in juni op hun best zijn in Nederland, zijn courgette, komkommer, tomaten, paprika’s, mais, groene bonen, aubergines en sla. Deze groenten gedijen goed in het warmere zomerweer en bieden een verse en knapperige smaak.
De seizoensgroenten van juli zijn redelijk vergelijkbaar met juni. Wel komen de wortelen in het seizoen in juli en zijn de snijbieten van Nederlandse bodem in deze periode heel mooi van smaak. In juli kun je lekker variëren met allerlei verschillende soorten groenten!
Augustus is de maand waarin lekker veel groenten op hun best zijn. De seizoensgroenten van augustus van Nederlandse bodem zijn onder andere bloemkool, lente ui, rucola, witlof, venkel en spitskool. Ook het seizoen van de pompoen begint officieel al in deze maand. Met welke augustus groenten ga jij koken in deze maand? Doe hieronder inspiratie op voor recepten met siezoensgroenten die in augustus op hun best zijn!
Seizoensgroenten in de herfst zijn heerlijk en voedzaam. Geniet van de aardse tonen van pompoen, zoete aardappelen, spruitjes en pastinaak. Deze herfstgroenten zijn niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Proef de verse smaak van seizoensgroenten in de herfst en geniet van een heerlijke culinaire ervaring.
In september start de herfst! Dat betekent ook nieuwe seizoensgroenten. We gaan steeds meer naar de verschillende koolsoorten. Denk aan Chinese kool, rode kool en groene kool als september groenten. Onder de seizoensgroenten van september vallen daarnaast nog wel verschillende soorten sla, maar bijvoorbeeld ook paprika en courgette.
Pompoen, knolselderij, pastinaak, boerenkool, spruitjes, witte kool, champignons, bieten, wortelen en venkel. Allemaal seizoensgroenten in de maand oktober! Hier gaan we echt al wat meer richting de winter en gaan we als Nederlanders vaak al aan de slag met stamppotten en ovengerechten. Gerechten waar je de groenten uit oktober heel goed in kan verwerken!
November lijkt eigenlijk heel erg op oktober qua seizoensgroenten. Ook in deze maand zijn de spruitjes, boerenkool, pastinaak en knolselderij ontzettend goed. Ontdek hieronder een aantal smakelijke recepten waarin je de seizoensgroenten van november verwerkt.
Ontdek de heerlijke verscheidenheid van wintergroenten! Geniet van de zoete smaak van winterwortelen, de romige textuur van knolselderij, de aardse tonen van bieten en de knapperigheid van boerenkool. Maak van je wintermaaltijden een feest met de verse en gezonde seizoensgroenten die deze tijd van het jaar te bieden heeft. Ontdek de veelzijdigheid van wintergroenten en geniet van de smaken van het seizoen.
In december is de winter écht van start. Geniet daarom qua groenten in december van heerlijke, winterse seizoensgroenten. Denk aan winterwortelen, rode biet, pompoen, prei en schorseneren. Perfect voor allerlei winterse gerechten!
Prei, pompoen, verschillende koolsoorten, knolselderij, wortel, pastinaak en rode biet. Heerlijke winterse groenten die in januari superlekker zijn! We noemen het ook wel seizoensgroenten van januari. Ontdek hieronder een aantal verrukkelijke recepten met de seizoensgroenten van januari.
Februari lijkt qua seizoensgroenten erg op de maand ervoor. De groenten die in februari op hun best zijn, zijn onder andere wortel, rode biet, prei, boerenkool en witlof.
Een heerlijk gerecht met groenten uit het seizoen, is deze gevulde kipfilet met zongedroogde tomaatjes en afgetopt met rucola. Een smaakvol kipgerecht voor een avond waarop je net iets meer tijd hebt, maar de tijd die je erin stopt is het helemaal waard!
Seizoensgroenten zijn groenten die op een natuurlijke en optimale manier groeien en rijpen tijdens een specifiek seizoen. Ze zijn lokaal verkrijgbaar, verser en hebben over het algemeen een betere smaak en voedingswaarde. Ze variëren afhankelijk van het klimaat en de regio.
Typische wintergroenten zijn onder andere koolsoorten zoals boerenkool, spruitjes en witte kool, wortelgroenten zoals wortels, pastinaken en knolselderij, en winterpompoenen zoals pompoen en butternut squash. Deze groenten gedijen goed in koudere temperaturen en zijn voedzaam en heerlijk in hartverwarmende wintergerechten.
In de lente zijn groenten zoals asperges, raapstelen, spinazie, snijbiet, sla, radijsjes, artisjokken en erwten op hun best. Deze groenten gedijen goed in het mildere lenteklimaat en bieden een frisse en knapperige smaak die perfect past bij lichte en gezonde lentegerechten.
In de zomer zijn er talloze heerlijke groenten om van te genieten, zoals tomaten, komkommers, paprika’s, courgettes, maïs, groene bonen, aubergines, sla en kruiden zoals basilicum en munt. Deze groenten zijn sappig, verfrissend en perfect voor zomerse salades, gegrilde gerechten en lichte bijgerechten.
Typische herfstgroenten zijn onder andere pompoenen, zoete aardappelen, bieten, knolselderij, koolrabi, pastinaak, spruitjes en champignons. Deze groenten gedijen goed in het koelere herfstweer en bieden rijke smaken die perfect passen bij hartige stoofschotels, geroosterde gerechten en verwarmende herfstmaaltijden.