Surinaamse bami
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Surinaamse bami met gegrilde paksoi

Deze Surinaamse bami wordt met spaghetti bereidt. Een beetje gek natuurlijk, maar het wordt nog gekker. Deze bami vindt zijn oorsprong namelijk niet in Suriname, maar is meegenomen door Javaanse emigranten. Vaak wordt het gerecht geserveerd met kip en kousenband, maar in dit recept is gekozen voor gegrilde paksoi. Wil je dit recept het liefst vegetarisch? Vervang dan de trassie voor taotjo. Dit is een Japanse pasta van tarwebloem en gefermenteerde sojabonen.

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept surinaamse bami met gegrilde paksoi

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Was en snijd de komkommer over de lengte in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd plakjes van 0,5 cm en houd apart.
2
Kook de azijn samen met de suiker en steranijs in een steelpan, tot de suiker is opgelost. Snijd de rode peper in ringetjes, verwijder eventueel de zaadjes. Voeg toe aan de azijn en laat iets afkoelen. Voeg dan de komkommer toe en laat volledig afkoelen in de koelkast.
3
Verhit een grillpan en snijd de paksoi in kwarten. Besmeer de snijkanten van de paksoi met 1/3 van de zonnebloemolie en grill op de snijkanten.
4
Zet een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Breek de spaghetti over de lengte door de helft en bereid deze volgens aanwijzingen op de verpakking. Spoel de spaghetti goed af met koud water na het koken.
5
Pel en snipper de ui, knoflook en gember fijn. Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan. Draai het vuur laag en voeg de trassie en tomatenpuree toe en laat dit 2 min. bakken. Voeg de ketjap manis en ketjap asin toe.
6
Voeg de gekookte spaghetti toe en roerbak dit met de saus in ongeveer 3 min. tot het vocht is verdampt.
7
Hak de blaadjes van de bladselderij grof en meng ½ door het geheel. Serveer met de gegrilde paksoi en de zoetzure komkommer. Strooi er wat bladselderij over kort voor serveren.

Wat eet je bij Surinaamse bami?

Surinaamse bami wordt gemaakt met spaghetti in plaats van bami en kun je met verschillende soorten groenten eten. Vaak wordt het gemaakt met kip en paksoi wordt er ook vaak in verwerkt.

Welke groenten passen bij Surinaamse bami?

Groenten die erg lekker zijn bij Surinaamse bami zijn paksoi en kouseband. Daarnaast is het altijd erg lekker om er komkommer en tomaat naast te eten.

Wat is paksoi en welk deel gebruik je ervan?

Paksoi is een groente die behoort tot de koolfamilie. Het bestaat uit knapperige witte stelen en donkergroene bladeren. Zowel de stelen als de bladeren van de paksoi kunnen worden gebruikt in gerechten. De stelen zijn vaak wat steviger van textuur en de bladeren hebben een zachtere smaak.

Hoe lang moet je paksoi grillen?

Paksoi kan ongeveer 3-5 minuten gegrild worden. Leg de gehalveerde paksoi op een grillpan of barbecue op middelhoog vuur en keer regelmatig om totdat de bladeren verwelken en de stelen zacht worden.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Ei
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via