Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees

Tomatenrijst met aubergine, spinazie en witte kaas

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen op de menukaart tijdens een vakantie in Griekenland: tomatorizo, oftewel tomatenrijst. Een verrukkelijk bijgerecht voor gerechten als souvlaki of een stukje vis. Met dit recept kun je het ook als hoofdgerecht serveren. Lekker met aubergine, spinazie en witte kaas!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept tomatenrijst met aubergine, spinazie en witte kaas

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
25 min
Kookmodus
1
Pel de knoflook en hak fijn. Snijd de aubergine over de lengte in vieren en vervolgens in plakjes. Pel de rode ui, snipper de helft en snijd de andere helft in grove halve ringen. Pluk de blaadjes van de takjes oregano.
2
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook en de gesnipperde ui 2 min. aan. Voeg de rijst en oregano toe en laat 2 min. meebakken. Blus af met de groentebouillon en passata. Laat de rijst in 15 min. gaarkoken, roer regelmatig door.
3
Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur. Bak de aubergine en halve ringen rode ui in 5 min. aan. Zet het vuur middelhoog en voeg de rest van de knoflook toe. Laat 2 min. meebakken. Voeg in delen de spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout.
4
Verdeel de tomatenrijst over de borden met daarop de aubergine, rode ui en spinazie. Verbrokkel de witte kaas in grove stukken en garneer over de borden.

Wat is tomatenrijst en waar komt het vandaan?

Tomatenrijst is een bijgerecht, of in dit recept een hoofdgerecht, dat wordt gemaakt van rijst en tomaten. Vaak wordt het gemaakt met andere smaakmakers als knoflook en ui om het nog lekkerder te maken. Tomatenrijst is dus geen speciale rijst zoals broccolirijst, maar het bestaat uit twee ingrediënten die samen worden gevoegd. Lekker makkelijk dus en ook nog eens goedkoper! Deze tomatenrijst met aubergine, spinazie en witte kaas is dan ook een budget recept dat niet alleen smaakvol is, het is ook fijn voor de portemonnee. De meeste producten heb je waarschijnlijk al in huis en het is een makkelijk recept dat lekker snel op tafel staat. Daarnaast is het een gezond gerecht dus genieten maar!

Tomatenrijst wordt vaak gezien als een typisch Grieks gerecht. Het is dus ook niet zo gek dat ze in Griekenland gek zijn op tomatenrijst. Alleen tomatenrijst is van oorsprong helemaal niet Grieks! Het wordt namelijk ook in andere Mediterrane landen gegeten. Denk aan Spanje, waar je de Spaanse pittigere tomatenrijst hebt. Dat maakt het niet weg dat tomatenrijst heerlijk is om te serveren bij Griekse gerechten als souvlaki of groenten!

Meer gerechten uit de Griekse keuken

Wie is er niet dol op de Griekse keuken? Van een verrukkelijke, zelfgemaakte Tzatziki tot een klassieke Griekse souvlaki van varkenshaas en fetasaus, wij houden wel van een Grieks gerecht op tafel! Probeer naast deze tomatenrijst ook eens aubergine moussaka. De klassieke moussaka wordt in een geheel nieuw jasje gestoken! In plaats van een ovenschotel te gebruiken, wordt er aubergine gebruikt. Geloof ons, dit recept wil je proberen.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Gluten
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via