De smaak van het leven

De smaak en geur van eten roepen herinneringen en verhalen op. Zo’n ouderwetse kippensoep die je grootouders vroeger voor je maakten wanneer je verkouden of ziek was, of dat ene lekkere toetje dat je kreeg na het leegeten van je bord. Het boek ‘De smaak van het leven’ van Kelly is jouw persoonlijke metgezel tijdens je eigen smaakontwikkeling. Het is een (kook)boek waarin je herinneringen creëert voor de generatie na jou, zodat recepten (met bijbehorende herinneringen) van jouw geliefden nooit verloren gaan.

Het verhaal van Kelly

Vroeger als jong meisje was Kelly al gefascineerd door koken. Niet gek, want de grootste hobby van haar moeder was koken en haar vader was kok van beroep. Al op jonge leeftijd stond ze in de pannen te roeren die op het vuur stonden te pruttelen en leerde ze de pure smaken van groenten en kruiden kennen! Naast koken had ze nog een grote droom: spelen in een orkest. Ze startte met een klassieke opleiding aan de muziekschool, stroomde door naar het Conservatorium voor een lichte muziekopleiding en rondde haar studie zowel in Nederland als aan de University of Miami af.

Na haar afstuderen kwam ze in de muzikale wereld terecht als achtergrondzangeres bij veel artiesten en muziekprogramma’s. Dag na dag stond ze op het podium te doen waar ze zo gelukkig van werd: zingen! Na 22 jaar stopte het, omdat haar stem het niet meer toeliet. Kelly besloot zich vol te storten op haar andere passie: koken. Ze ging aan de slag met recepten van vroeger en die ze zelf had bedacht tijdens haar eigen smaakontwikkeling en maakte hiervan zelfs haar eigen (kook)boek.

Kelly's recepten

Iedereen heeft persoonlijke herinneringen aan bepaalde gerechten. Of het een overheerlijke stamppot van oma is, de roti van je lieve buurvrouw of een culinair hoogstaand recept van je vader, het maakt niet uit wat het is, het is jouw ervaring, herinnering en smaakontwikkeling die je hebt doorgemaakt! Met onderstaande heerlijke recepten van Kelly maak je nieuwe herinneringen. Vul het aan in het unieke (kook)boek met eigen recepten en creëer jouw persoonlijke document.

Suddervlees, een vleugje nostalgie

“Suddervlees, een gerecht dat me terugbrengt in de tijd en het huis vulde met de heerlijke geuren van rundvlees, uien, knoflook, kruiden en rode wijn. Voor mij een geur die hoort bij koude dagen, een winterse geur, comfortfood. Een geur die me terugbrengt in de tijd als ik mijn oefeningen deed op mijn dwarsfluit en ik af en toe op en neer rende om door de pan te roeren omdat ik niet kon wachten totdat de pan op tafel stond. Er is niemand in de wereld die het zo lekker maakt als mijn moeder. Van haar heb ik het geleerd en ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten als ik.

Wat mijn oma maakte van de restjes waren kroketjes, goddelijk! Vanzelfsprekend heb ik deze traditie voortgezet. De eerste keer dat ik een poging waagde ging het even mis. In plaats van gewone gelatine gebruikte ik per ongeluk de rode waardoor de kroketjes een nogal bijzondere kleur kregen. We aten ze met een grote glimlach alsof het de normaalste zaak van de wereld was en ze waren net zo lekker.

Het suddervlees, de kroketjes en de herinneringen zijn mij heel dierbaar, een stukje familie-erfenis. Het herinnert me aan hoe eten ons kan samenbrengen, hoe eten verbindt, het houdt onze tradities levend.

Kelly's keukenhacks

Met Kelly’s jarenlange kookervaring, heeft ze ook talloze tips & tricks verzameld die het koken een stuk gemakkelijker maken. Wij zetten 5 van haar favoriete keukenhacks voor jou op een rijtje, zodat jij er ook profijt van hebt!

  • Vind je het vervelend dat je snijplank wegschuift tijdens het snijden van bijvoorbeeld groenten? Maak een stuk keukenpapier nat, legt dit onder je snijplank en het probleem is opgelost
  • Tik zachtjes en voorzichtig met een lepel tegen een ei aan voordat je het gaat koken of prik er met een eierprikker een gaatje in. Zo zorg je ervoor dat jouw gekookte eitje makkelijk te pellen is. Het voordeel van eieren die lastig te pellen zijn is dat deze eieren vaak kakelvers zijn
  • Gebruik eens diepvriesgroenten en -fruit. Dat is een stuk goedkoper en vaak gezonder, omdat groenten en fruit uit de diepvries meteen na het oogsten worden ingevroren waardoor de vitamines niet verloren gaan
  • Mijn oma zei altijd dat je moest zingen tijdens het snijden van uien, om zo tranen te voorkomen. Zelf heeft ze haar twijfels of het werkt, maar wel is het een mooi verhaal en het geeft mij altijd een warm gevoel
  • Kook groenten en aardappelen gaar in weinig water met een deksel op de pan. Blijft er kookvocht over? Gooi dit dan niet weg, maar maak er een jus of roux van. Zo behoud je de vitamines én bespaar je energie!

Het unieke kookboek van Kelly

‘De smaak van het leven’ is niet het zoveelste kookboek, maar een culinair doorgeefboek. Een boek dat je terugbrengt in de tijd, waar je samen met je geliefden de mooiste herinneringen hebt gemaakt. Met dit (kook)boek creëer je je eigen werkboek waarin je mag schrijven, rommelen en plakken. Verrijk het kookboek met jouw favoriete familierecepten, mooie verhalen en foto’s van toen en nu, en geef het weer door aan de volgende generatie. Zo maak je een persoonlijk kookboek dat nooit verloren gaat!