Gehaktballen In Jus1 (1)
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Vrij van vis

Gehaktbal met aardappelen van Gerard Ekdom

Een klassieker die altijd goed scoort: gehaktballen met aardappelen en bloemkool! Dit klassieke AVG’tje is tijdloos, net als de muziekkeuze van Gerard Ekdom. Met makkelijke ingrediënten tover je zijn favoriete familierecept al in 45 minuten op tafel.

Bekijk de aflevering van ‘De smaak van het leven’ met Gerard Ekdom hier.

Mijn menuplanner
Gemaakt door:
Gerard Ekdom

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra benodigdheden

Gehaktbal met aardappelen van Gerard Ekdom

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en pers uit. Meng het gehakt met de ui, knoflook, paneermeel, ei en peper en zout. Kneed goed door en vorm 4 stevige gehaktballen. Verhit 1/3 van de ongezouten roomboter in een pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin en gaar. Dit duurt ongeveer 15-20 min. Keer regelmatig. Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Bewaar de pan met het bakvet.
2
Schil ondertussen de aardappelen en snijd in stukken. Vul een grote pan met water en een snufje zout en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook in 15 min. gaar. Giet het water af.
3
Vul ondertussen een andere grote pan met water en een snufje zout en breng aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes en kook in 8-10 min. beetgaar. Giet af en bewaar 200 ml van het kookvocht voor de jus.
4
Gebruik het achtergebleven bakvet in de pan en voeg 1/3 van de bloem toe. Verkruimel het runderbouillonblokje in het vet en blus af met het bewaarde kookvocht. Roer goed door en laat zachtjes pruttelen tot de jus de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met peper en zout.
5
Verhit ondertussen de overige ongezouten roomboter in een pan op laag vuur. Voeg de overige bloem toe en roer met een garde tot een gladde pasta (roux). Laat 1-2 min. zachtjes bakken om de bloemsmaak weg te nemen. Voeg beetje bij beetje de lauwwarme melk toe terwijl je blijft roeren. Laat de saus indikken tot een gladde, romige textuur. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
6
Verdeel de gehaktballen, aardappelen en bloemkool over de borden. Serveer de roux over de bloemkool en de jus over de gehaktballen.
gerard ekdom

De smaak van het leven

In onze nieuwe videoserie ‘De smaak van het leven’ gaat host Kelly ter Horst samen met bekende Nederlanders de keuken in. Terwijl ze een geliefd familierecept bereiden, komen de mooiste verhalen én herinneringen naar boven. Van grappige anekdotes tot ontroerende herinneringen – deze serie brengt smaken én verhalen samen. De eerste aflevering bekijk je op 17 maart!

Smaakvolle AVG’tjes voor iedere dag!

Heb je weer zo’n dag waarop je moeite hebt met het beantwoorden van de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Wij weten het antwoord wel: een AVG’tje! Aardappelen, vlees(vervanger) of groenten, lekker eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! Door deze vuistregel aan te houden, zet je altijd een lekker recept op tafel. Dus heb je even geen inspiratie voor een recept voor het avondeten, onthoud dan: AVG’tjes!

Eén AVG’tje dat je zeker eens moet proberen is het familierecept van radio-dj Gerard Ekdom. Wanneer hij dit recept maakt, waant hij zich weer in zijn jongere jaren. Het is een gerecht dat hem terugneemt naar vroeger en vertrouwde smaken. Het gerecht bestaat uit zelfgemaakte gehaktballen, gekookte aardappelen en bloemkool, geserveerd met een smaakvolle jus en romig sausje voor de bloemkool. Een klassieker die het altijd goed doet!

Naast dit smaakvolle AVG’tje zijn er nog tal van andere gerechten om eens te proberen. Ga bijvoorbeeld voor een AVG met vis, zoals deze zalm traybake met sperziebonen en aardappelen. De zalm, sperziebonen en geroosterde aardappelen worden samen in de oven bereid, waardoor alle smaken goed met elkaar vermengen. Liever een vegetarisch AVG’tje? Maak dan eens deze traybake met aardappelkroketjes, bloemkool en vegetarische balletjes. Na 10 minuten bereiding neemt de oven het werk van je over. Ideaal voor wanneer je weinig zin hebt om te koken, maar wel zin hebt in een smaakvolle maaltijd.

Benieuwd naar al onze AVG’tjes? Je vindt de recepten terug op Eatertainment! Of je nu gaat voor vlees, vis of liever vega(n), de keuze is reuze.

Dit bericht kan gesponsorde content bevatten.

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Selderij
  • Mosterd
  • Gluten
  • Ei
  • Melk
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via