Oesterplank Kim
  • Home
  • Oester sharing plank van Kim

Oester sharing plank van Kim

Oester liefhebbers opgelet! Onze Eatertainer Kim deelt haar favoriete gerechtjes met je. Met deze borrelplank heb je allerlei heerlijke oester gerechtjes in één keer op tafel. Perfect als voorgerecht of als ideale start bij een gezellige borrelavond!

Oester Met Opa Co Sambal En Zoetzure Komkommer 2

Alles over oesters

Het oesterseizoen loopt van september tot en met april. Oesters zijn dus verkrijgbaar in de maanden dat de R in de (naam van de) maand zit. ‘Huître’ is het Franse woord voor oester en vertaalt, betekent dit letterlijk 8 R’en. Dit verwijst naar die R-maanden.

Oesters zijn erg gezond voor je. Deze schelpdieren bevatten weinig vet en calorieën. Maar wel veel vitaminen en mineralen. De perfecte delicatesse!

 

 

oesterplank

Oesters van Oesterij

Voor de sharing plank heeft Kim gekozen voor de heerlijke oesters van Oesterij, het familiebedrijf van de familie Dhooge.

Sinds 1906 zijn zij gespecialiseerd in de kweek van schaal-en schelpdieren. Het familiebedrijf is gevestigd in het Zeeuwse Yerseke.

Iedere dag zijn zij druk bezig om de oogst binnen te halen. Dit doen zij met veel liefde voor het product en de natuur.

 

 

Wist je dat…

  • In oesters parels kunnen zitten? Om zichzelf te beschermen maakt de oester een laagje parelmoer aan. Door opstapeling van deze lagen krijg je uiteindelijk een parel. Dit is heel uniek, dus je mag van geluk spreken als je er een vindt!
  • Een oester jaarringen heeft? Aan de schelp kun je zien hoe oud een oester is door de zogenaamde ‘jaarringen’. De oester is na 3 jaar volgroeid en klaar om op te eten.
  • Oesters hartstikke gezond zijn? Oesters bevatten weinig vetten en caloriën, maar zitten vol proteïne, vitamines en mineralen!
Asian Style Oester Met Tomasu En Bosui 1

Hoe open je een oester?

Oesters, voor velen een ware smaakbeleving en de ultieme verwennerij. Met onze tips serveer jij thuis de perfect oester! Gebruik een speciaal oestermes om het schaaldier niet te beschadigen.

Open de oesters door de oester met de bolle kant naar beneden vast te houden of op een theedoek te leggen. Steek met een oestermes aan de smalle kant van de oester tussen de schelpen in en draai licht. Verplaats vervolgens het mes voorzichtig tussen de schelpen naar de zijkant en snijd de oester los.

Verwijder de bovenkant van de schelp, haal het mes vervolgens voorzichtig onder de oester door zodat ook de onderste sluitspier doorgesneden wordt en draai de oester om in de schelp. Verwijder het eventuele gruis van de oester en giet een klein beetje van het vocht uit de schelp.

Tip: geen oestermes in huis? Je kunt ook een platte schroevendraaier gebruiken.

Speciale oesters

Oesters kun je op allerlei manieren eten. Puur, met wat peper en zout, gegratineerd met kaas of met verschillende vinaigrettes of toppings. In dit recept combineren we oester met Opa Co Sambal. Deze pittige oester vindt zijn balans vindt in het frisse van de zoetzure komkommer en de crunch van de gefrituurde uitjes.