Het witte goud is weer verkrijgbaar! De oogst van de witte asperges is iets waar we altijd naar uitkijken. Verwerk de asperges in een klassiek recept met ham en ei of kies voor asperges met een twist en maak er bijvoorbeeld een heerlijke risotto van! Ontdek in deze blog smakelijke recepten met asperges én het antwoord op de vraag: ‘Hoe lang kook je asperges?’.
Van een hartige broodpudding met asperges voor tijdens de lunch of brunch tot een ovenschotel met witte asperges en tomaat als hoofdgerecht. Perfect voor de lente en het begin van de zomer. Asperges zijn op verschillende manieren te bereiden en je kunt er eindeloos veel kanten mee op. Koken, stomen, grillen en bakken; kies de manier die jij het lekkerst vindt en ga zelf aan de slag!
Het Nederlands Asperge Centrum is dé plek om meer te weten te komen over alles wat met asperges te maken heeft. Hier delen ze overheerlijke recepten met asperges en leuke weetjes én ze ondersteunen de Nederlandse aspergetelers en werken samen om ieder jaar een mooi aspergeseizoen neer te zetten. Hun doel? Samenwerken met zoveel mogelijk partijen binnen de sector om dit heerlijke seizoensproduct in de schijnwerpers te zetten.
Het witte goud dankt zijn naam aan het feit dat het in het voorjaar wordt geoogst, voordat de stengels boven de grond uitkomen en blootgesteld worden aan zonlicht. Hierdoor heeft de groente een zachte en milde smaak. Op de tweede donderdag van april begint in Nederland en België traditioneel het aspergeseizoen van de witte asperges. Vanaf half april kunnen we voor ongeveer 8 weken de meest verse asperges kopen om te verwerken in talloze recepten!
Asperges klaarmaken voor het kookproces doe je in twee stappen. Schil de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Gooi dit niet weg, want de schillen en kontjes kun je omtoveren tot een snelle aspergesoep. Dan komt de volgende stap aan bod: hoe asperges koken? Zorg er tijdens het koken voor dat de asperges helemaal onder water staan en voeg voor de smaak een snufje zout toe. Het is belangrijk om de asperges na het koken direct in koud water te leggen om het kookproces te stoppen en de kleur te behouden. Asperges koken in een aspergepan staat bekend om het gelijkmatig garen van de asperges, maar wanneer je gebruik maakt van goede kookpannen kun je ook gemakkelijk asperges koken in een gewone pan!
Wanneer je asperges gaat koken is het belangrijk om te weten hoe lang je ze moet koken, want hoe lang moeten witte asperges koken en hoe kook ik asperges? De kooktijd van asperges is afhankelijk van de soort. Witte asperges koken doe je in een grote pan kokend water in ongeveer 8-10 minuten. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de asperges, dus het is belangrijk om af en toe te controleren of ze gaar zijn. Asperges bevroren koken is eventueel ook mogelijk. Asperge koken duurt dan iets langer, tot maximaal een minuut of 12.
Bij asperges wordt traditioneel gekookte ham gegeten, ook wel beenham genoemd. Deze ham wordt vaak geserveerd met een romige Hollandaise saus, nieuwe aardappelen en gekookte eieren als klassiek lentegerecht. Andere opties zijn bijvoorbeeld gerookte ham of serranoham. Het belangrijkste is dat de ham niet te overheersend van smaak is, zodat de subtiele smaak van de asperges niet verloren gaat.
Het aspergeseizoen begint traditioneel op de tweede donderdag van april en duurt ongeveer 8 weken, tot Sint-Jan (24 juni). Dit betekent dat de eerste asperges meestal vanaf half april verkrijgbaar zijn bij de groenteboer, supermarkt of op de markt. Afhankelijk van het weer kan de start van het seizoen enigszins variëren.
Dat hangt af van hoe je de asperges serveert! Voor een hoofdgerecht met asperges (bijvoorbeeld met ham, ei en botersaus) reken je ongeveer 500 gram per persoon. Dit zijn ongeveer 6 à 8 asperges. Gebruik je asperges in een salade, soep of als bijgerecht? Dan is 250-300 gram per persoon meestal voldoende. Houd er rekening mee dat witte asperges tijdens het schillen wat gewicht verliezen, dus koop iets meer dan je nodig denkt te hebben!
Ga je genieten van een heerlijke maaltijd met asperges? Laat het asperges schillen je niet afschrikken! Het is een precies werkje, maar met de juiste techniek is het zo gepiept. Snijd eerst de harde onderkant van de asperges af. Gebruik voor het schillen een dunschiller en begin net onder het kopje. Schil de asperges voorzichtig van boven naar beneden en zorg ervoor dat er geen harde vezels achterblijven. Tip: leg de asperge tijdens het schillen plat op een snijplank, zo voorkom je dat ze breken. Op deze manier schil je jouw asperges op de beste manier!
De combinatie van witte asperges, ham en ei is een favoriet van velen. Dit is de echte klassieker waar je waarschijnlijk meteen aan denkt bij witte asperges! In dit recept gaan we voor witte asperges met Hollandaisesaus, aardappeltjes, ham en ei. De romige saus is een heerlijke toevoeging aan dit gerecht en door de aardappeltjes heb je meteen een complete maaltijd. Dit wil je proeven!
Wat ons betreft zijn asperges in combinatie met gerookte zalm een hemelse combinatie. Combineer met ei-mimosa en botersaus voor een heerlijke maaltijd. En het leuke is dat dit gerecht er mega spectaculair uitziet, terwijl je maar 30 minuutjes nodig hebt om het te bereiden!
Vind je dit leuk?
Over dit onderwerp
Gemaakt door Eatertainment