Gegrilde Asperges Met Burrata En Amandel Knoflookkruim
Lifestyle

Asperges koken doe je zo!

Het witte goud is (bijna) weer verkrijgbaar! De oogst van de witte asperges is iets waar we altijd naar uitkijken. Gelukkig kunnen we van het broertje, de groene asperge, het hele jaar door genieten. Verwerk de asperges in een klassiek recept met ham en ei of kies voor asperges met een twist en maak er bijvoorbeeld een heerlijk risotto van! Ontdek de lekkerste recepten met groene en witte asperges.  

Witte asperges met Hollandaisesaus, aardappeltjes, ei en ham

De lekkerste asperge recepten

Van een hartige broodpudding met asperges voor tijdens de lunch of brunch tot een ovenschotel met witte asperges en tomaat als hoofdgerecht. Perfect voor de lente en het begin van de zomer. Asperges zijn op verschillende manieren te bereiden en je kunt er eindeloos veel kanten mee op. Koken, stomen, grillen en bakken. Een recept met asperges wat je moet proberen zijn de witte asperges met Hollandaisesaus, aardappeltjes, ei en ham.  

Het asperge seizoen

Het witte goud dankt zijn naam aan het feit dat het in het voorjaar wordt geoogst, voordat de stengels boven de grond uitkomen en blootgesteld worden aan zonlicht. Hierdoor heeft de groente een zachte en milde smaak. Op de tweede donderdag van april begint in Nederland en België traditioneel het aspergeseizoen van de witte asperges. Vanaf half april kunnen we voor ongeveer 8 weken de meest verse asperges kopen om te verwerken in talloze recepten! 

Snelle Witte Aspergesoep Met Mierikswortel

Hoe kook je asperges?

Asperges klaarmaken voor het kookproces doe je in twee stappen. Schil de asperges en snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Gooi dit niet weg, want de schillen en kontjes kun je omtoveren tot een snelle aspergesoep. Zorg er tijdens het koken voor dat de asperges helemaal onder water staan en voeg voor de smaak een snufje zout toe. Het is belangrijk om de asperges na het koken direct in koud water te leggen om het kookproces te stoppen en de kleur te behouden. De speciale aspergekookpannen staan bekend voor het gelijkmatig garen van de asperges, maar wanneer je gebruik maakt van goede kookpannen kun je ook gemakkelijk asperges koken in een gewone pan! 

Veelgestelde vragen 

Hoe lang moeten asperges koken?

Wanneer je asperges gaat koken is het belangrijk om te weten hoe lang je ze moet koken, want hoe lang moeten witte asperges koken? De kooktijd van asperges is afhankelijk van de soort. Witte asperges koken doe je in een grote pan kokend water in ongeveer 8-10 minuten. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de asperges, dus het is belangrijk om af en toe te controleren of ze gaar zijn. Groene asperges hebben een kortere kooktijd nodig dan witte asperges omdat ze dunner zijn. Meestal moeten groene asperges ongeveer 3-5 minuten koken in een pan met kokend water totdat ze gaar zijn, maar nog wel hun knapperigheid behouden.  

Welke ham eet je bij asperges? 

Bij asperges wordt traditioneel gekookte ham gegeten, ook wel beenham genoemd. Deze ham wordt vaak geserveerd met een romige Hollandaise saus, nieuwe aardappelen en gekookte eieren als klassiek lentegerecht. Andere opties zijn bijvoorbeeld gerookte ham of serranoham. Het belangrijkste is dat de ham niet te overheersend van smaak is, zodat de subtiele smaak van de asperges niet verloren gaat. 

Vanaf wanneer zijn er weer asperges te koop? 

Het aspergeseizoen begint traditioneel op de tweede donderdag van april en duurt ongeveer 8 weken, tot Sint-Jan (24 juni). Dit betekent dat de eerste asperges meestal vanaf half april verkrijgbaar zijn bij de groenteboer, supermarkt of op de markt. Afhankelijk van het weer kan de start van het seizoen enigszins variëren. 

Asperges met gerookte zalm

Wat ons betreft zijn asperges in combinatie met gerookte zalm een hemelse combinatie. Combineer met ei-mimosa en botersaus voor een heerlijke maaltijd. En het leuke is dat dit gerecht er mega spectaculair uitziet, terwijl je maar 30 minuutjes nodig hebt om het te bereiden!

Vind je dit leuk?

Over dit onderwerp

Soort
Artikelen

Gemaakt door Eatertainment

Delen via