Japanse Nasi
Niveau
Gemiddeld
Tijd
30 min
Vrij van vis
Vegetarisch
Vrij van vlees
Vegan

Japanse nasi

Nasi of nasi goreng is van oorsprong een Indonesisch gerecht en betekent letterlijk ‘gebakken rijst’. Maar gebakken rijst wordt in heel Azië gegeten! Soms wordt het onder een andere naam gepresenteerd, zoals ‘fried rice’. In dit recept geven we een Japans tintje aan de nasi door onder andere edamame, sojasaus, zwarte sesamzaadjes en nori toe te voegen. Een lekkere twist die zeker het proberen waard is!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept japanse nasi

Kookmodus
Bereidingstijd
30 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
30 min
Kookmodus
1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitstomen. Scheur ondertussen de oesterzwammen in reepjes. Schil de bospeen en snijd schuin in stukken van ongeveer 2 cm. Snijd de bosui in schuine ringen.
2
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de oesterzwammen 5 min. aan. Voeg de sesamzaadjes toe en laat 1 min. meebakken. Blus af met de sojasaus en schep de oesterzwammen uit de pan.
3
Bak in dezelfde pan het witte deel bosui 1 min. aan. Voeg de bospeen toe en laat 5 min. bakken op laag vuur. Voeg de edamame toe en bak het geheel nog 2 min. door.
4
Verhit de rest van de zonnebloemolie in een aparte koekenpan op hoog vuur. Voeg de rijst toe en roerbak in 3 min. licht krokant. Voeg de groenten en oesterzwammen toe en roer goed door.
5
Verdeel de nasi over de borden. Scheur de nori snack in stukken en verdeel over de nasi. Maak het geheel af met het groene deel bosui en zwarte sesamzaadjes.

Alles over nasi goreng

Nasi goreng is een populair gerecht in de Aziatische keuken dat oorspronkelijk uit Indonesië komt. De term nasi goreng betekent letterlijk gebakken rijst in het Indonesisch. Het is een gerecht dat wordt bereid door gekookte rijst te bakken in een wok of koekenpan met verschillende smaakvolle ingrediënten en kruiden.

De oorsprong van nasi goreng dateert uit de 16e eeuw, toen Indonesië een belangrijk handelscentrum was en werd beïnvloed door verschillende keukens, waaronder de Chinese en Indiase keuken. Nasi goreng was oorspronkelijk een manier om restjes rijst opnieuw te gebruiken en er een heerlijk gerecht van te maken.

Nasi goreng heeft zich in de loop der tijd verspreid naar verschillende Aziatische landen en heeft daarbij zijn eigen unieke varianten ontwikkeld. In Maleisië wordt het vaak geserveerd met bijgerechten zoals sambal en gebakken ei. In Thailand wordt een vergelijkbaar gerecht khao pad genoemd en bevat het vaak garnalen, ananas en cashewnoten. Een andere bekende term is fried rice, in dit recept kiezen we echter voor broccolirijst in plaats van basmatirijst! In de Filippijnen wordt een variant genaamd ‘sinangag’ vaak geserveerd als ontbijt en wordt het geserveerd met gebakken ei en plakjes tomaat.

De populariteit van nasi goreng strekt zich ook uit buiten Azië, met restaurants over de hele wereld die dit smaakvolle gerecht aanbieden. Het is geliefd vanwege de veelzijdigheid, de rijke smaken en het feit dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan individuele voorkeuren en dieetwensen.

Meer recept inspiratie

Wil je direct je weekmenu voor de rest van de week samenstellen? Doe dan meer inspiratie op voor de lekkerste recepten. Neem een kijkje op onze pagina: wat eten we vandaag?

 

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Sesamzaad
  • Gluten
  • Soja

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via