Nasi of nasi goreng is van oorsprong een Indonesisch gerecht en betekent letterlijk ‘gebakken rijst’. Maar gebakken rijst wordt in heel Azië gegeten! Soms wordt het onder een andere naam gepresenteerd, zoals ‘fried rice’. In dit recept geven we een Japans tintje aan de nasi door onder andere edamame, sojasaus, zwarte sesamzaadjes en nori toe te voegen. Een lekkere twist die zeker het proberen waard is!
Nasi goreng is een populair gerecht in de Aziatische keuken dat oorspronkelijk uit Indonesië komt. De term nasi goreng betekent letterlijk gebakken rijst in het Indonesisch. Het is een gerecht dat wordt bereid door gekookte rijst te bakken in een wok of koekenpan met verschillende smaakvolle ingrediënten en kruiden.
De oorsprong van nasi goreng dateert uit de 16e eeuw, toen Indonesië een belangrijk handelscentrum was en werd beïnvloed door verschillende keukens, waaronder de Chinese en Indiase keuken. Nasi goreng was oorspronkelijk een manier om restjes rijst opnieuw te gebruiken en er een heerlijk gerecht van te maken.
Nasi goreng heeft zich in de loop der tijd verspreid naar verschillende Aziatische landen en heeft daarbij zijn eigen unieke varianten ontwikkeld. In Maleisië wordt het vaak geserveerd met bijgerechten zoals sambal en gebakken ei. In Thailand wordt een vergelijkbaar gerecht khao pad genoemd en bevat het vaak garnalen, ananas en cashewnoten. Een andere bekende term is fried rice, in dit recept kiezen we echter voor broccolirijst in plaats van basmatirijst! In de Filippijnen wordt een variant genaamd ‘sinangag’ vaak geserveerd als ontbijt en wordt het geserveerd met gebakken ei en plakjes tomaat.
De populariteit van nasi goreng strekt zich ook uit buiten Azië, met restaurants over de hele wereld die dit smaakvolle gerecht aanbieden. Het is geliefd vanwege de veelzijdigheid, de rijke smaken en het feit dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan individuele voorkeuren en dieetwensen.
Wil je direct je weekmenu voor de rest van de week samenstellen? Doe dan meer inspiratie op voor de lekkerste recepten. Neem een kijkje op onze pagina: wat eten we vandaag?
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment