Spaanse adobo met kabeljauw_JEB7030Low_res
Niveau
Gemiddeld
Tijd
45 min
Bevat vlees
Bevat vis

Spaanse adobo met kabeljauw

Spaanse adobo is een traditionele marinade en kooktechniek die veel wordt gebruikt in de Spaanse keuken. Het woord ‘adobo’ betekent ‘marineren’ in het Spaans. In dit gerecht voor adobo verwerken we kabeljauw, aardappel, tomaat en courgette. Een maaltijd waarin lekker veel smaken samenkomen die perfect op elkaar zijn afgestemd!

Mijn menuplanner

Ingrediënten

2 personen
Ingrediënten

Recept spaanse adobo met kabeljauw

Kookmodus
Bereidingstijd
45 min
Wachttijd
0 min
Totale tijd
45 min
Kookmodus
1
Snijd de helft van de citroen in partjes, pers het sap uit de rest van de citroen. Pel de knoflook en hak fijn. Pluk 2/3 van de peterselie en hak fijn. Meng het citroensap met 2/3 van de olijfolie, de helft van de knoflook en de helft van de gehakte peterselie. Marineer de kabeljauw minimaal 15 min. in deze marinade.
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Snijd de tomaten in grove stukken. Halveer de courgette over de lengte en snijd in plakjes.
3
Verhit de rest van de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de ui en de rest van de knoflook 2 min. aan. Voeg de aardappel, tomaten en tomatenblokjes toe, sluit de pan met het deksel en stoof op laag vuur in ongeveer 20 min. gaar. Voeg na 10 min. de courgette en de rest van de gehakte peterselie toe, roer regelmatig door.
4
Plaats de kabeljauw op een bakplaat met bakpapier. Verdeel de chilivlokken over de kabeljauw. Leg de plakken seranoham naast de kabeljauw op de bakplaat. Bak het geheel 15 min. in de oven.
5
Serveer de kabeljauw met de gestoofde aardappelen en courgette, de plakken seranoham en een partje citroen. Maak af met enkele blaadjes peterselie.

Wat betekent het woord ‘adobo’ en wat is het?

Het woord ‘adobo’ heeft twee betekenissen: het kan verwijzen naar een culinaire techniek en een specifiek gerecht. We leggen het hieronder uit!

  1. Culinaire techniek: In het algemeen verwijst adobo naar een kooktechniek die afkomstig is uit de Filipijnse keuken. Bij adobo wordt vlees, meestal varkensvlees of kip, gemarineerd en vervolgens gestoofd in een mengsel van azijn, sojasaus, knoflook, peper en andere kruiden. Deze techniek wordt vaak gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken.
  2. Gerecht: Het specifieke gerecht ‘adobo’ is een traditioneel Filipijns gerecht dat bereid wordt volgens de adobo-kooktechniek. Het bestaat uit vlees, meestal varkensvlees of kip, dat gemarineerd wordt in een saus van azijn, sojasaus, knoflook en zwarte peper, en daarna gestoofd tot het mals en smaakvol is.

Het woord ‘adobo’ is afgeleid van het Spaanse woord ‘adobar’, wat ‘marineren’ of ‘kruiden’ betekent. De Spaanse kolonisten brachten deze kooktechniek naar de Filipijnen tijdens de koloniale periode. Sindsdien is adobo een iconisch en geliefd gerecht geworden in de Filipijnse keuken.

Naast de versie uit de Filipijnen, is er ook een adobo gerecht uit Spanje, Mexico, Puerto Rico, Uruguay en andere Spaanstalige landen. De bereidingswijze van dit gerecht lijkt in al deze landen op elkaar, maar de inhoud van de marinade varieert per land. Daardoor kun je er lekker mee variëren!

Meer Spaanse gerechten

De Spaanse keuken is geliefd bij velen. Denk aan heerlijke tapas, een pan vol met paella en een lekkere sangria mag natuurlijk niet ontbreken. Ontdek alle Spaanse recepten op Eatertainment!

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Vis

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via