Spaanse recepten

Paella van parelcouscous

Spaanse recepten

Waar doet de Spaanse keuken jou aan denken en welke Spaanse gerechten komen er in je op als we deze vraag stellen? Wanneer we het hebben over Spaans eten, denk je waarschijnlijk meteen aan tapas en paella. Ontzettend smaakvolle én mooi uitziende gerechten. Een grote pan paella op tafel of een tafel vol met tapas recepten. Hoe leuk is dat? Naast tapas en paella kent de Spaanse keuken ook verschillende andere lekkere gerechten. Ontdek het hier!

Makkelijke Spaanse recepten

Soms heb je niet voldoende tijd om een volledige paella te maken of een hele tafel vol met Spaanse tapas te bereiden. Wil je toch in de Spaanse sferen komen en genieten van een lekker lunch- of hoofdgerecht? Kies dan voor Spaanse recepten die makkelijk zijn om te maken. Er zijn meer dan genoeg eenvoudige Spaanse (tapas) gerechten waar je niet veel tijd of niet veel ingrediënten voor nodig hebt, maar natuurlijk wel veel honger! Want als je eenmaal aan deze gerechten begint, kan je niet meer stoppen. Geloof ons maar!

De authentieke Spaanse paella komt uit Valencia. Tegenwoordig zijn er niet alleen in Spanje, maar eigenlijk over de hele wereld varianten te vinden op dit klassieke Spaanse eenpansgerecht. De Paella Valenciana heeft een beschermde status in de stad en wordt steevast gemaakt met dezelfde ingrediënten. De paella wordt gemaakt met kippen- én konijnenvlees en er worden snijbonen aan toegevoegd. Op andere plaatsen in Spanje wordt paella gemaakt met zeevruchten. Iets heel anders dus! Gelukkig zijn beide versies ontzettend lekker en hangt het er natuurlijk vanaf wat jouw smaak is en of je liever vlees of vis eet of misschien wel vegetarisch. Of je nu kiest voor een paella recept met vis of voor een paella recept met kip (of een combinatie ervan), de smaak is ontzettend lekker. En zeker wanneer je het zelf maakt!

Spaanse tapas recepten

Wil je eens een andere insteek voor een lekker etentje? Ga voor een Spaanse tapas avond! Duik de keuken in om heerlijke recepten voor Spaanse tapas te bereiden, doe alles op leuke schalen en in mooie kommetjes en zorg ervoor dat de tafel er feestelijk uitziet. Het leuke is dat een tafel vol met Spaanse tapas eruitziet alsof je dagenlang in de keuken hebt gestaan, maar dit hoeft echt niet het geval te zijn. Kies een aantal heerlijke Spaanse lunch- en brunchgerechten, bijgerechten of tussendoortjes uit en maak er een gezellige tafel van.

Spaanse recepten: hoofdgerecht met vis of vlees

Paella is natuurlijk een van de meest bekende Spaanse hoofdgerechten met vlees of vis. Maar natuurlijk zijn er daarnaast ook nog andere Spaanse vleesgerechten of Spaanse visgerechten die je zelf thuis kan bereiden. Een Spaanse tortilla, die je in de basis maakt met ei, aardappelen en olijfolie, kan je heel goed uitbreiden met vlees of vis. Denk aan een tortilla met chorizo of met kabeljauw. Of ga voor een heerlijk gerecht met kip en maak er een stoofschotel van. Wanneer de heerlijke geur van het gerecht zich door de keuken verspreid, kan je niet meer wachten om het te proeven.

Typisch Spaanse voorgerechten: koud en warm

Spaanse voorgerechten zijn zeer geliefd vanwege hun smaakvolle en unieke smaak. Er zijn talloze typische Spaanse voorgerechten die zowel koud als warm worden geserveerd. In Spanje kennen ze een breed aanbod aan Spaanse voorgerechten. Probeer bijvoorbeeld de meloengazpacho met chorizo en witte druif. Een heerlijk koud tomatengerecht, dit is erg bekend op de menukaarten in Spanje. Ga jij voor een koud of warm Spaans voorgerecht?

Spaanse ontbijtjes

Spaanse ontbijtjes bieden een scala aan smaken en texturen. Een favoriet is de torrija, een zoet en zacht brood dat in melk wordt geweekt en vervolgens wordt gebakken. Voor een zoetere optie zijn er magdalena’s, luchtige muffins met een vleugje citroen. Deze typisch Spaanse ontbijtjes zijn een heerlijke manier om je dag te beginnen en geven je een voorproefje van de rijke culinaire tradities van Spanje.

De lekkerste Spaanse desserts

Spaanse desserts zijn een lust voor de smaakpapillen. Proef de verleidelijke flan, een romige vanillepudding met karamelsaus. Geniet van churros, gefrituurde deegstaven die perfect samengaan met warme chocoladesaus. Laat je betoveren door de zoete amandelaroma’s van turrón, een traditionele nougat. Of verwen jezelf met de zachte en sponzige textuur van een typische Spaanse lekkernij, de leche frita. De Spaanse desserttraditie biedt een feest voor alle zoetekauwen.

Spaans recept van de dag

Wat eten ze in Spanje? Juist, paella! Onder andere natuurlijk, want de Spaanse keuken bestaat, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, uit veel meer dan alleen paella. Maar toch is paella in onze ogen toch wel hét gerecht wat meteen naar boven komt wanneer we aan Spaans eten denken. Spanjaarden zijn gewend om paella vooral tijdens de lunch te nuttigen. De reden hiervoor is dat de lunch in Spanje de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ze lunchen heel uitgebreid en lekker lang, bijvoorbeeld met een zakelijke afspraak of met vrienden of familie. Stel jezelf grote, gezellige tafels voor, vol met complete families. Een grote pan (of meerdere pannen) paella op tafel en de lunch is compleet. Maar natuurlijk kan je dit ook zelf thuis klaarmaken! Maak deze heerlijke paella met chorizo, kip en garnalen en verras niet alleen jezelf, maar ook je tafelgenoten.

Wat zijn Spaanse delicatessen en specialiteiten?

Spaanse delicatessen en specialiteiten omvatten paella, gazpacho, churros en chorizo. Zo zijn er ook regionale gerechten die per regio in Spanje bekend zijn.

Wat eten Spanjaarden bij het diner?

Bij het diner genieten Spanjaarden vaak van een uitgebreide maaltijd met meerdere gangen. Populaire gerechten zijn onder andere tapas (kleine hapjes), vis- en vleesgerechten zoals gegrilde vlees, vis, paella, stoofschotels en geroosterd vlees.

Populaire thema's & andere recept ideeën