Zalm Op Een Rookplank
Niveau
Gemiddeld
Tijd
25 min
Bevat vis
Vrij van vlees

Zalm op een rookplank

Door zalm op een rookplank op de barbecue te bereiden, krijgt de vis een extra aromatische en rokerige smaak. De rookplank wordt vooraf geweekt in water, zo blijft de vis sappig en wordt deze botermals. Je hoeft de zalm tussendoor niet om te draaien, dat is nog eens makkelijk!

 

Mijn menuplanner

Ingrediënten

4 personen
Ingrediënten
Extra keukenbenodigdheden

Recept zalm op een rookplank

Kookmodus
Bereidingstijd
25 min
Wachttijd
1u 20min
Totale tijd
1u 45min
Kookmodus
1
Week de rookplank 1 uur in water. Dit zorgt ervoor dat de plank geen vlammen vat op de barbecue.
2
Breng de barbecue naar een temperatuur van 180°C. Plaats de rookplank in het directe vuur totdat deze begint te roken. Verplaats de plank daarna naar indirect vuur.
3
Dep de zalm droog. Meng voor het maken van een rub 1 tl zout, ½ tl zwarte peper, de bruine suiker, ½ bosje dille, grove mosterd, mierikswortel en olijfolie met elkaar in een kom. Smeer de bovenkant van de zalm in met de rub en leg deze met de huidzijde op de rookplank.
4
Gril de zalm in ongeveer 20 min. gaar op de barbecue. Gril de zalm niet te gaar: de zalm moet net niet meer ‘doorzichtig’ zijn en de zijkanten iets bruin.
5
Snijd ondertussen de komkommer in de lengte in lange, dunne slierten met een dunschiller. Meng in een kom de yoghurt, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper en de helft van de dille. Besmeer de komkommerslierten met de kruidenyoghurt. Leg de komkommerslierten op elkaar en rol deze op. Garneer eventueel met wat extra dilletakjes.
6
Serveer de zalm op de rookplank met de komkommer.

Barbecue gepland? Bekijk alle barbecue recepten voor meer inspiratie!

Welke rookplank heb je nodig voor zalm?

Wil je zalm roken? Welke plank je hiervoor gebruikt is van invloed op de smaak. De plank geeft de vis een lekkere rokerige smaak. Week de rookplank vooraf in water voordat je de zalm erop bereid. Hout van de moerbeiboom is bijvoorbeeld goed geschikt.

Hoe lang moet zalm roken op de rookplank?

Als je zalm op de barbecue rookt, moet je ongeveer 20 minuten aanhouden. Check wel altijd of de zalm goed gaar is, want een dik en groot stuk zalm heeft natuurlijk langer de tijd nodig om te garen dan een kleiner stuk.

Zalm op een rookplank
Zalm op een rookplank

Allergenen

Dit recept bevat de volgende allergenen:

  • Mosterd
  • Sulfiet
  • Vis
  • Melk

Voedingswaarden

Per 1 persoonsportie

Voedingswaarden

Maak een gratis Eatertainment profiel aan om de voedingswaarden te kunnen bekijken.

Vind je dit leuk?

Gemaakt door Eatertainment

Delen via