
Is het zo’n typische druilerige weekenddag en heb je zin in een lekker warm hapje voor bij de borrel of als comfy avondmaaltijd? Dan is deze krokante gratin van filodeeg gevuld met romige camembert, plakjes appel en een luchtig eimengsel precies wat je zoekt. Om het af te maken strooi je er walnoten, honing en tijm overheen voor een hartig-zoete twist. Om je vingers bij af te likken!
Filodeeg is een heel veelzijdig ingrediënt. Je kunt er alle kanten mee op. Van oorsprong komen deze dunne deegvellen uit de mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Nadat ze uit de oven komen zijn de vellen super krokant, net zoals bladerdeeg, maar dan lichter. Je kunt er zoete én hartige gerechten mee maken. Of ga voor een mooie combinatie van zoet en hartig zoals bij deze filodeeg gratin met camembert en appel.
Wat je nog meer met filodeeg kan maken? Probeer eens deze Zuid-Afrikaanse kip in filodeeg. In dit lekkere hoofdgerecht vind je onder andere kip, kurkuma en tijm terug. Een verrassend hoofdgerecht wat zeker nogmaals op je lijstje terechtkomt. Ook deze khachapuri van filodeeg is een echte aanrader. Dit van oorsprong Georgische gerecht is makkelijk te maken, maar ziet er prachtig uit op tafel. Ideaal voor bij een brunch. Als je liever iets zoets maakt met filodeeg, is deze baklava van filodeeg en pistache een echte aanrader. Heerlijk als dessert of bij de thee. Of ga voor deze traditionele Weense apfelstrudel met vanillesaus. Perfect als je als wintersporter dat echte wintersportgevoel nog even vast wil houden.
Bakken met filodeeg is niet moeilijk, maar je moet wel goed opletten. De deegvellen kunnen vrij snel uitdrogen, dus het is handig om ze tijdens het beleggen op een licht vochtige theedoek te leggen. Je kunt filodeeg gebruiken voor quiches, borrelhapjes en zoete deegwaren. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Vind je dit leuk?
Over dit recept
Gemaakt door Eatertainment